Gümüşhane

64 yıllık mektubun sırrı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
64 yıllık mektubun sırrı
Abone ol
Gümüşhane’den Eskişehir’e oğlunun üniversite kazanması nedeniyle gelen İrfan Aktaş yıllar sonra akrabası olan iş insanı Mustafa Darcan ile Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde buluştu.

İlçede kereste işiyle uğraşan iş insanı Mustafa Darcan akrabası İrfan Aktaş ile görüşmesinde duygu dolu anlar yaşadı.

En son 25 yıl önce Gümüşhane’ye akrabaları ile tanışmak için gittiğini söyleyen Mustafa Darcan, “Bizim dedelerimiz yaklaşık 180-200 yıl önce Gümüşhane’nin şimdiki adı Aktutan (Hayekse) köyünden Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinin Çalkaya Köyüne gelmişler. Hiç unutmam İlk okul 2.sınıfa giderken Hayekse Köyünden geldiğimizi öğrendim. O zaman şunu söylemiştim. Nasip olur bir gün büyürsem ben o ata topraklarına gidip ayak basacağım. Allah nasip etti 1997 yılında dedelerimin kopup geldiği o topraklara gitmek nasip oldu. Gittim oradaki köklerimi buldum. Akrabalarımı buldum. Türkiye’nin neresinde akrabam varsa hemen hemen hepsiyle irtibatım vardır. Daha sonra bu akrabalarımı toplayarak Eskişehir’de bir akraba günü düzenledik. Çatacık ormanları mesire alanında her yıl Ağustos ayında bu buluşmayı yapıyoruz. 300-350 kişi civarında akrabamızla 10.piknik günümüzü yaptık. Pandemi nedeniyle iki yıldır yapamıyoruz. İnşaallah bundan sonraki yıllarda bu geleneğimizi devam ettireceğiz. Bugün Gümüşhane’den gelen akrabam İrfan Aktaş beyle buluştuk. Çok mutluyum. Akrabaya düşkün bir insanım. Geçmişe yolculuk yaptık. İrfan Beyin babası emekli öğretmen Servet Aktaş hocam ile rahmetli Halil İbrahim Akgül hocamızla beraber 1997 yılında Gümüşhane’deki görüşmelerimizi konuşmalarımızı yad ettik. O görüşmelerde notlar almıştım. Defterime akrabalarımızın isimlerini tek tek yazmıştım. Çoğuyla irtibat halindeyim. İrfan Beyle bugün hafızamızı tazeledik. Aramızdan ayrılanlar var. Tüm geçmişlerimize Allah rahmet eylesin. Kalanlarımıza da Allah, birlik beraberlik, sağlık ve sıhhat versin” dedi.

64 YILLIK MEKTUBU SAKLIYOR

İş insanı Mustafa Darcan, konuşmasının bir bölümünde cebinden çıkardığı ve sakladığı 64 yıllık mektuptan bahsetti. Akrabası tarafından kaleme alınan bu mektup için şunları söyledi: “Bu mektup tam 64 yıllık. Gümüşhane’den Eskişehir’e 1957 yılında babamın amcası rahmetli Ahmet Tezcan’a, Halil İbrahim Akgül hocam tarafından yazıldı. Amcam vefat ettiği zaman cüzdanının içinden çıkıyor. Mektubun orijinali yine öğretmen olan torunu Gürbüz Tezcan’dadır. Daha sonra 1997 yılında Gümüşhane’ye gidip mektubu yazan akrabam Halil İbrahim Akgül hocama (emekli öğretmen) gösterdim. Mektubun altında ismi ve imzası var. Çok şaşırmıştı mektubu görünce. Ona bu mektubu neden yazdığını sorduğumda bana cevaben “köklerini araştırdığını,akrabalarını arayıp bulmak istediğini” söyledi. Hatta o mektubu yazdıktan sonra Bir kez Eskişehir’e geldiğini, akrabalarını aradığını,Mihalıççık otobüslerine binerek hiç tanımadığı halde acaba akrabalarımdan birisini görür müyüm diye emek harcadığını bizzat bana anlattı. Bizi tanımıyor ama sima olarak belki çıkartabilirim diye aradığını söylemişti. 2002 yılında rahmetli oldu. Yazdığı mektupta bizlere selamlarını iletiyor. Gümüşhane ile olan bağlantılarımızı anlatıyor. Buradaki akrabalarımızı soruyor. Kimler var diye.”

Bu anlamlı görüşmeye Mustafa Darcan’ın oğlu Emre Darcan, Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneği Başkanı İrfan Ataman, Başkan Yardımcısı Hüseyin Turhan da katıldı.

Ziyaret sonunda akrabası Mustafa Darcan’ı ailece Gümüşhane’ye davet eden İrfan Aktaş buluşmayı sağlayan Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneğine teşekkür etti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Onuk: Önümüzde çok zorlu bir üç haftalık periyot varÖnceki Haber

Onuk: Önümüzde çok zorlu bir üç haftalık...

GÜ’de yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirildiSonraki Haber

GÜ’de yangın söndürme tatbikatı gerçekle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar