Gümüşhane

Demir, seyyanen zam istedi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Demir, seyyanen zam istedi
Abone ol
Memur- Sen Konfederasyonu’na bağlı BEM-BİR-SEN Gümüşhane İl Başkanı Derviş Demir, memur maaşlarına seyyanen zam yapılması konusunda açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında memur maaşlarının zorunlu harcamalar karşısında eridiğini ifade eden Demir, “Kamu çalışanları ve emeklileri olarak Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz, Temmuz zammının haricinde, gelir kaybımızı telafi edecek bir seyyanen zam müjdesidir” dedi.

Demir, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan İstanbul mitinginde, Salı günü ( 9 Mayıs 2023 Bugün  kamu işçisi zam oranı ile ilgili açıklama yapacağını söylemiştir.

Memur ve emeklilerine enflasyona endeksli maaş artışı yapılmakta, ülkemizdeki ekonomik gelişmeler, zorunlu harcama kalemlerindeki artışlar; gıda, giyim, kira,  akaryakıt fiyatları gibi unsurlar maaş zammı temelinde dikkate alınmamaktadır. Buna bağlı olarak memurlarımız, ülkedeki ekonomik büyümeden pay alamadığı gibi alım güçleri de sürekli düşmekte, maaşları reel olarak erimektedir. 2023 yılı Ocak ayında bir istisna ile kamu çalışanlarının maaşlarına, belirlenen %8 artış ve enflasyon farkına ek olarak refah payı verilmiş ve uzun zaman sonra ilk defa hedeflenen enflasyonun üzerinde bir artış yapılmış, memur ve emeklilerimizin bir nebze rahat nefes alması sağlanmıştı.

Aradan geçen bu beş aylık süre içerisinde özellikle kira, gıda, yemek, yol gibi harcama kalemlerinde fahiş fiyat artışları ile karşı karşıya bulunan kamu çalışanlarının alım gücü resmi enflasyona göre Ocak ayından beri erimiş bulunmaktadır. En düşük dereceli memur maaşı asgari ücret düzeyine kadar gerilemiş, ortalama memur maaşı ise bir ailenin yoksulluk sınırının üçte biri seviyesine düşmüş bulunmaktadır.

Devletimizin temsilcisi konumunda bulunan memurlarımızın ortalama maaşı sosyal yardımlar da dâhil edildiğinde 13 bin 500 TL dolayında kalmışken, ortalama bir kamu işçisi 15/20 bin TL ücret almaktadır. (İşçi kardeşlerimizin maaşlarında gözümüz yoktur yanlış anlaşılmasın) Bu ücretin üzerine toplu sözleşmeye bağlı Bugün açıklanacak zamla yeni artışlar eklenecektir. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesine göre asgari ücret Temmuz ayında revize edilecektir. Hal böyle olunca memurlarımıza hemen şimdi bir iyileştirme yapılmadığı takdirde, maaşlar asgari ücret seviyesine kadar gerileyecek, bir kamu işçisi ortalama memur maaşının iki katı ücret alacaktır.

Toplu Sözleşme Masasının yetkili muhatabını yok sayarak yapılan tekil düzenlemeler sebebiyle memurlar arasındaki ücret dengesizliği oluşmuş olup "Tekil düzenlemeler ve oransal artış sebebiyle kamu görevlilerinin aldığı ücretler arasındaki makasın açıldığını defalarca ifade etmiştik. Mecliste yasal düzenleme çıkartılarak birçok kesime özel yapılan düzenlemeler memurların çalışma barışına olumsuz etki ediyor. Toplu Sözleşme masası dışında yapılan tekil düzenlemeler sebebiyle ücret dengesizliği oluşmuş durumda. Bunun sorumlusu biz değil tekil olarak yapılan düzenlemelerdir. Yapılan tekil düzenlemeler sebebiyle ücret dengesizliği ortaya çıktı. Bunun çaresi oransal değil seyyanen zamdır.

Kamu çalışanları olarak beklentimiz, Temmuz zammından ayrı bir şekilde, gelir kayıplarımızı tamamen ortadan kaldırmasa da en azından iyileştirecek bir seyyanen zam müjdesi vermesidir.

Toplu sözleşme gereği, 2023’ün ikinci altı ayı için Temmuz ayında yapılacak %6 zam ve enflasyon farkıyla birlikte, Ocak ayında olduğu gibi tatmin edici bir refah payı düzenlemesi ve bunun yanı sıra seyyanen zam yapılması acil bir durumdur.

Cumhuriyetimizin ikinci asrının Türkiye Yüzyılı olması, toplumumuzun bütün katmanlarının emeği ve mücadelesiyle mümkün olacaktır. Böylesine yüksek hedeflere yürürken devletimizi bu hedefe taşıyacak olan kesim de hiç kuşkusuz ki memurlarımızdır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, memur ve emeklilerimizin yaşadığı bu mağduriyeti kendileri doğru bir şekilde bilgilendirilirse göz ardı etmeyeceğini umuyoruz. Türkiye Yüzyılını inşa edecek en önemli kesim olan memurlarımızın alım gücünü yükselterek büyük ülke Türkiye hedefinde emin adımlarla ilerleyen bir kamu kesimi oluşturmalıdır.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rektör Zeybek Şiran'da lise öğrencileriyle buluştuÖnceki Haber

Rektör Zeybek Şiran'da lise öğrencileriy...

Gümüşhane’den 195 bin sebze fidesi toprakla buluşacakSonraki Haber

Gümüşhane’den 195 bin sebze fidesi topra...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar