Gümüşhane

Demiryolu 2053’e Mi Kaldı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Demiryolu 2053’e Mi Kaldı?
Abone ol
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun 2053 Ulaştırma ve lojistik ana planını değerlendirildiDemiryolu 2053’e Mi Kaldı?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,  önceki gün Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 2053 Ulaştırma ve lojistik ana planını açıkladı. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ile Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planını açıklamasının ardından Trabzon ve Gümüşhane’ye demiryolu yapılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programına katıldı. Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda konuşan Adil Karaismailoğlu,"30 yıllık geleceği bugünden tasarlıyoruz, dünyanın hızlı ve etkili gelişen ülkesi olmaya kararlıyız" dedi. Bakan Karaismailoğlu’nun bu açıklamasından sonra Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun 30 yıllık planını değerlendirdi.

‘30 YIL BEKLEYECEK TAHAMMÜLÜMÜZ YOK!’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı programında anlattıklarını değerlendiren Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen’in bu değerlendirmelerini GTSO Başkanı İsmail Akçay’a sorduk.

Ulaştırma Bakanlığının Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planından hareketle, Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen’in Karadeniz’e demiryolunun  2053 yılında görüleceği öngörüsünün oluştuğunu belirten Başkan Akçay, “Bizim 30 yıl bekleyecek tahammülümüz yok. 30 yıllık bir proje 30 yıl sonra yapılması gereken bir proje olarak lanse edilmesine ya da böyle bir planlama yapılmasını Türkiye gerçekleri ile doğru bulmuyorum. Bu karar Türkiye gerçekleri ile örtüşmez. Biz ülke olarak her yıl minimum yüzde 9 büyümemiz lazım. Her yıl en az yüzde 9 oranındaki büyüme ile ancak ülkede refahı sağlayabiliriz. Bunun içinde 30 yıl sonra Erzincan-Gümüşhane üzerinden Karadeniz'e bağlanması kabul edilebilir bir öngörü değildir. Böyle bir öngörüye kesinlikle katılmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Akçay, “Türkiye, demiryolunu çok daha kısa vadede yapacak güçtedir. Yeter ki Devlet Planlama Teşkilatını çalışma sistemine uyacak bir çalışma sistemi ile yatırımların planlanması gerekiyor. Devlet Planlama Teşkilatımızın çalışma alanı ve prensipleri içerisinde yapılacak çalışmalar ile biz önümüzde ki minimum daha kısa bir vade içerisinde demiryolu inşaatımıza başlayabilir ve de yapabiliriz. Demiryolu inşaatını yapabilmek için ithalata da gerek olmayan bir iş bu. Bir ithal ürün olmadan yapabileceğimiz bir iştir. Türkiye'nin mevcut şartları buna müsaittir. Türkiye'nin gücü bu demiryolunu yapmaya yeter. 30 yılı beklemeye de tahammülümüz yok” dedi.

Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planını açıklamasının ardından Trabzon’a demiryolu yapılması ile ilgili değerlendirmede bulundu. Şen,  “Veriler, değerler ve analitik sonuçlar ile açıklanan plandaki 2053 yılı demiryolu öngörüsü örtüşmektedir. Trabzon’un ve bölgenin buna Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illeri de dâhil demiryolu ile oluşacak gelişmeyi daha fazla beklemesi bölgesel ilerleme açısından mümkün değildir” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığının Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planından hareketle Trabzon’da demiryolunun ancak 2053 yılında görüleceği öngörüsünün oluştuğunu belirten Şen, “Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı, ilgili bakanlık tarafından açıklandı. 2053 yılı hedef yıl olarak belirlenmiş. Şöyle bir bakalım dedim; Trabzon ve etki alanına yönelik olarak ne tür kararlar var diye! Demiryolunu ve rayları 2053 yılında ancak görebileceğiz. Biri Trabzon diğeri Rize olmak üzere iki hat önerilmiş. Ne yapalım artık bir 30 yıl daha bekleriz. Olmadı 2071 yılını bekleriz” ifadelerini kullandı.

İZAHA MUHTAÇ BİR DURUM

Şen, daha önce Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan raporlarda Erzincan bağlantılı bir gelişme koridoru ve lojistik bölge olarak öngörülmüş iken bütün bunları değerlendirme dışında tutarak demiryolunun 30 yıl sonraya kalmasının izaha muhtaç olduğunu belirterek, “Anlayamadığım şu; Trabzon diğer ülkesel politikalar ve bölgesel gelişme planlarında bölge merkezi, çekim noktası olarak belirlenmişken; Doğu Karadeniz Bölgesinde yani TR90 olarak adlandırılan iktisadi bölge içinde odak kent- bölge merkezi olarak belirlenmişken; bölgesel hizmetler açısından birçok kamusal yatırımın yapılıyor olmasının yanında yük taşımacılığı ve lojistik yönden ülke düzeyinde hatta uluslararası düzeyde bir denizyolu- liman taşımacılığına sahip iken; havalimanında neredeyse uçak park yeri kalmayacak şekilde yolcu kapasitesine sahip iken; karayolu taşımacılığında etkin bir kapasiteye ve hacme sahip iken; daha önce ulaştırma bakanlığı tarafından açıklanan raporlarda Erzincan bağlantılı bir gelişme koridoru ve lojistik bölge olarak öngörülmüş iken bütün bunları değerlendirme dışında tutarak Trabzon iline demiryolu bağlantısının 30 yıl sonrası için önerilmesinin izah edilmesi gerekir” dedi.

DEMİRYOLU BÖLGEYE KALKINMA İVMESİ SAĞLAR

Trabzon ve Rize’ye yönelik demiryolu güzergahının bölgeye ciddi ivme kazandıracağını ve bu nedenle demiryolu kararının gerçekleştirilme tarihinin verilere bakılarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şen, “Veriler, değerler ve analitik sonuçlar ile açıklanan plandaki 2053 yılı demiryolu öngörüsü örtüşmektedir. Trabzon’un ve bölgenin buna Rize, Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illeri de dâhil demiryolu ile oluşacak gelişmeyi daha fazla beklemesi bölgesel ilerleme açısından mümkün değildir. Hem Trabzon hem de Rize illerine yönelik demiryolu güzergâhları ve bağlantıları bölgeye ciddi kalkınma ivmesi sağlayacaktır ama 30 yıl sonra değil! Bu nedenle demiryolu kararının gerçekleştirilme tarihinin bölgesel veriler ışığında tekrar değerlendirilmesi gerekir” sözlerini kaydetti.

Kaynak:Gümüşkoza


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeni Defterdar Vedat Akıllı olduÖnceki Haber

Yeni Defterdar Vedat Akıllı oldu

Vali Taşbilek sanayi esnafının iftar sofrasına konuk olduSonraki Haber

Vali Taşbilek sanayi esnafının iftar sof...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar