Gümüşhane

Denetimler Sıklaştırılmalıdır!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denetimler Sıklaştırılmalıdır!
Abone ol
Gümüşhane İl Koordinasyon Toplantısında Konuşan Rektör Zeybek, Doğal Afetlere Karşı Uyarılarda Bulundu

Gümüşhane’de 2022 yılı 2.İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Atalarımız yüzyıllar önce prizmatik, ayaklı köprüler inşa ettiler. Yağışlarda atalarımızın yüzyıllar önce yaptığı köprüler ayakta dururken 3-5 yıl önce yapılan köprüler yıkılıyor” dedi.

Gümüşhane’de 2022 yılı 2.İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane Üniversitesinde yapılan son çalışmalar hakkında bilgi verirken, yaşanması muhtemel doğal afetlere karşı uyarılarda bulunarak, anılabilecek tedbirleri sıraladı.

‘BÜTÇEMİZ YAKLAŞIK 7 MİLYON 552 BİN LİRA’

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek,  Gümüşhane Üniversitesinin 2022 yılı yatırım bütçesi yaklaşık 7 milyon 552 bin Lira olduğunu belirterek, “Büyük onarım projelerimiz var. Şiran ilçemizde yaklaşık 6 milyon liralık devam eden eğitim kompleksi projemiz bulunuyor. Bu yılda inşaatı devam ediyor. Yılsonunda hizmete açmayı planlıyoruz. Kelkit ilçemizde spor alanlarıyla ilgili yatırımlarımız bulunuyor. Proje bedelleri belirlendi ve çalışmalarımız devam ediyor. Eğitim ve öğretim faaliyetlerine yüz yüze devam ediyoruz. Gelecek haftadan itibaren ara sınav dönemimiz başlıyor” ifadelerini kullandı.

‘BİZİ ANLAMAKTAN UZAK ÇEVRELER FARKLI BEYANLARDA OLDU’

Rektör Prof. Dr. Zeybek, “Sonbahar döneminde bir barınma problemi ortaya çıktığı için eğitim öğretim takvimini 15 gün geriye almıştık.  Bizi anlamaktan uzak bazı çevreler üzülerek söylüyorum, akademik takvimi kısaltıyormuşuz gibi işi su istimal edecek bir takım beyanlarda bulundular. Bizde 14 haftalık akademik takvim zorunludur. Biz bir problemi çözmeye yönelik bir çalışma yaptık. Yine 14 haftalık takvimimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘HEPİMİZİN ORTAK HASSASİYETİ EKOSİSTEMİ KORUMAK OLMALIDIR’

Koordinasyon toplantısında taşkın koruma projelerinden bahsedildiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Zeybek, “Hepimiz biliyoruz ki sadece beton setler tersip bentler yapmak iyi bir önlem alındığı anlamına gelmez. Yaptığımız akarsu yatağında ki setler, beton duvarlar estetik kaygılar taşımalıdır. Bu estetik kaygılarla setler yapabiliriz. Hepimizin ortak hassasiyeti ekosistemi korumak olmalıdır. Şehir merkezinde ki ana akarsu yatağımızın, Harşit Çayı’nın kenarındaki o setler kalın ve yüksek. Bir hayvanın susadığı zaman, akarsu yatağından su içebilmesi mümkün değil. Doğada yaşayan hayvanlar için birçok kaynağımızda belli geçişlerle vadinin her iki tarafında yayılmalarını sağlamak ve temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacak projeler yapmak zorundayız” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Zeybek, “Üzülerek söylüyorum ki dikdörtgen ayaklı köprü inşaatları devam ediyor. Altı yıldır Gümüşhane’de yaşıyorum. Zaman buldukça sürekli araziyi inceliyorum. Atalarımız yüzyıllar önce prizmatik, ayaklı köprüler inşa ettiler. Yağışlarda atalarımızın yüzyıllar önce yaptığı köprüler ayakta dururken 3-5 yıl önce yapılan köprüler yıkılabiliyor.  Geçtiğimiz yıl Bozkurt ilçesinde, Dereli ilçesinde yaşanılanları birlikte gözlemledik. Doğankent ile Tirebolu arasında yaşanan taşkınları birlikte yaşadık. Köprü inşaatları gözden kaçmamalıdır. Başka bir vesileyle gündeme gelen jandarma binasın olduğu bölgede ki köprü tehlike arz ediyor. Taşkın kontrolü entegre bir tedbirdir. Erozyon kontrolü taşkın kontrolünün bir boyutudur. Çünkü akarsuyun getirdiği malzemeler köprü ayaklarında tutularak taşkına yol açmaktadır” dedi.

Kaya düşmeleriyle ilgili Gümüşhane Üniversitesi’nde yüksek lisans tezleri olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Zeybek, “Sayın valimiz Kürtün bölgesindeki kaya düşmelerinden bahsetti ama biz yeni hasta bölgesinde birkaç yıl önce kaya düşmesi sonucu bir öğrencimizi kaybettik” diye konuştu.

Rektör Zeybek, “Şehir merkezinde il AFAD Müdürlüğü, haklı olarak kaya düşmelerine karşı çelik tellerle bazı bölgelere önlem aldırdı. Bir iki noktada sığ montaj edilmiş, bu montajlama ileride sorun olabilir. Denetleme işini daha sıkı yapmamız gerekiyor. Bu projeler için ciddi kaynaklar ayırıyoruz.  Sadece denizlerin, göllerin kıyı kenar çizgisi yoktur. Akarsularında vardır. Akarsu yatakları yerleşime açılmamalıdır. Eski yerleşim yerlerine yapılacak çok fazla bir imkanımız yok. Ciddi bütçeler istiyor ama yeni imar izinlerinde akarsu yataklarının çevresinin yeşil alan olarak korunması ve imara açılmaması çok önemlidir” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vatandaş Kapıda Kaldı!Önceki Haber

Vatandaş Kapıda Kaldı!

Gümüşhane basınının acı günüSonraki Haber

Gümüşhane basınının acı günü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar