Gümüşhane

DSİ Can Suyu Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DSİ Can Suyu Oldu
Abone ol
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Gümüşhane’ye kazandırılan baraj ve göletler içme suyunun yanında çiftçiye de can suyu oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak vatandaşların hizmetin sundu.

Gümüşhane’ye son 19 yılda 89 adet tesis hizmete alındı. Bu tesislerin, 18 adedi Baraj, 4 adedi Gölet, 11 adedi Sulama Tesisi, 44 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 12 adedi  HES projesidir. 11 adet sulama tesisimiz ile birlikte toplamda 177.880 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 102 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.

Baraj Depolama Kapasitesi 338,66 Milyon m³ Hacmine Ulaştı

Gümüşhane’ye Baraj depolama kapasitesi 338,66 milyon m³ hacmine ulaştı. Gölet depolama kapasitesi 2,44 milyon m³ hacmine ulaştı. Toplam 177.880 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 102 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Taşkın kontrol projelerimizin sayesinde 43 yerleşim yeri ve 5.540 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hidroelektrik enerji üretimi ise yıllık 1,24 milyar kWh'tir.

Bahçecik Barajı Tamamlandı

Gümüşhaneli vatandaşların hasretle beklediği Bahçecik Barajı tamamlamadı. Gümüşhaneli vatandaşlar memba kalitesinde su sağlayacak olan Bahçecik Barajı’nın temelden yüksekliği 69 m. 3,21 milyon m³  su biriktirme hacmine sahip baraj, Gümüşhane’ye yıllık 5,46 milyon m³ içme suyu sağlayacak. Söz konusu baraj inşaatında tamamlandı.

 Taşkın Koruma Tesisleri

Ayrıca; Gümüşhane İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 44 adet taşkın koruma tesisi ile Gümüşhane şehir merkezi ile birlikte, 39 adet yerleşim yeri ve 5 540 dekar arazi taşkınlardan korudu. Şuanda Gümüşhane’de inşaatı devam eden 9 taşkın kontrol projesi bulunmaktadır.

 Merkez Şehiriçi Dereleri 2. Kısım İnşaatında 90 Fiziki Gerçekleşmeye Ulaşıldı

Devam eden bu 9 taşkın kontrol projesi içerisinde yer alan Gümüşhane merkez şehir içi dereleri 2. Kısım inşaatımızda  90 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bu işimizi tamamladığımızda Gümüşhane şehir merkezinde taşkın risklerini azaltmış olacağız.

 Kendi Enerjimizi Kendimiz Üretiyoruz

Gümüşhane’de işletme safhasında 12 adet HES tesisi bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 450,88 MW, yıllık enerji üretimi ise 1,24 milyar kiloWatt.saat'tir. İnşaat aşamasında da 1 adet HES tesis var. Bu tesisin kurulu gücü 10,60 MW, yıllık enerji üretimi ise 48,05 milyon kiloWatt.saat'tir. Planlama-Proje aşamasında ise 2 adet HES projesi bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 31,19 MW, yıllık enerji üretimi ise 95 milyon kiloWatt.saat'tir.

VAHİT KİRİŞCİ: SU ALANINDA 447 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPTIK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, son 19 yılda su alanında 447 milyar lira yatırım yapılarak 9 bin 189 dev tesisin milletle buluşturulduğunu aktardı.

Kirişçi paylaşımını "Türkiye üretiyor" ve "Su vatandır" etiketi ile paylaştı.

"SUSUZ TOPRAKLARI SUYLA BULUŞTURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bakan Kirişci paylaşımında "Son 19 yılda su alanında 447 milyar lira yatırım yaparak 9 bin 189 dev tesisi milletimizle buluşturduk. Susuz toprakları suyla buluşturmaya, ülkemizin ve milletimizin gücüne güç katmaya devam edeceğiz" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akçay’dan Gümüşhane Üniversitesine tebrikÖnceki Haber

Akçay’dan Gümüşhane Üniversitesine tebri...

Özdamar ödülünü aldıSonraki Haber

Özdamar ödülünü aldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar