Gümüşhane

Facebook, Twitter, YouTube ve TikTok’a 10’ar Milyon Lira Ceza

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Facebook, Twitter, YouTube ve TikTok’a 10’ar Milyon Lira Ceza
Abone ol
Sosyal medya yasasının gerektirdiği temsilci bulundurma kuralını yerine getirmeyen Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok’un da aralarında bulunduğu sosyal medya sitelerine 10’ar milyon TL ceza kesildi.

30 Temmuz 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan 7253 sayılı sosyal medya yasası, Türkiye’de temsilcileri bulunmayan internet yayın şirketlerinin temsilci bulundurmasını zorunlu kılmıştı.

Hatırlarsanız daha önce RTÜK’ün Netflix ve Spotify ile de benzer durumu yaşaması sonrası bu sitelere yaptırım uygulanacağı konuşulmuştu. Ardından RTÜK’ün açıklamasına göre 72 saat süre verilmiş ve şirketler de görüşmeye, RTÜK denetimine girmeye mecbur kalmıştı.

Meclis’ten geçen ve Resmi Gazete’de yayınlanan 7253 sayılı sosyal medya kanunu da benzer şekilde sosyal medya sitelerinin denetime alınmasına, tehlikeli içeriklerin filtrelenmesine kadar uzanan kurallar getirdi. Ayrıca bunların gerçekleştirilebilmesi için şirketlerin Türkiye’de temsilcilerinin bulunması da zorunlu kılındı.

sosyal medya ceza

Kanunun yürürlüğe girdiği günden bu yana herhangi bir temsilci başvurusunda bulunmayan Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok‘un da aralarında bulunduğu sosyal medya sitelerine 10’ar milyon TL ceza kesildi. Ayrıca şirketler bu süreçten sonra yine temsilci atamazlarsa, cezalar katlanarak artacak.

Ayrıca konu hakkında açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın: “Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi” şeklinde konuşması da cezaları doğrulamış oldu.

Sosyal medya şirketleri temsilci atamamakta kararlı olursa ne olacak?

Bahsi geçen şirketler yine yükümlülükleri yerine getirmezse, caydırıcı cezalar katlanarak artacak. Buna göre;

  1. Aşamada: İhtardan sonraki ilk 30 günde temsilci atanmazsa 10 Milyon TL ceza,
  2. Aşamada: 10 Milyon TL’lik ceza sonrasındaki 30 gün içinde temsilci atanmazsa 30 Milyon TL ceza,
  3. Aşamada: Temsilci atamamaya devam edilirse reklam yayınlayamama cezası,
  4. Aşamada: Yine temsilci atanmaması durumunda %50 internet trafik sınırlaması cezası,
  5. Aşamada: Aynı şekilde 30 günlük süreç sonrasında halen temsilci atanmadıysa, Sulh Ceza Hakimliği aracılığıyla %90 internet trafik sınırlaması cezası verilecek.

Şirketler nasıl bir aksiyon alacak?

Sert yaptırımlar karşısında şirketlerin ne tür kararlar alacağı belirsiz. Ancak para cezası aşamasında olan şirketler bu süreç içerisinde temsilci ataması yaparsa, kesilen para cezasının sadece  4’te 1’ini ödeyecek.

Kaynak:Technopat

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhane'de silahlı saldırı 1 ölüÖnceki Haber

Gümüşhane'de silahlı saldırı 1 ölü

Xiaomi Mi 11 Pro; 2K Ekran, 200W Hızlı Şarj ve Ekran Altı Kamera ile GelebilirSonraki Haber

Xiaomi Mi 11 Pro; 2K Ekran, 200W Hızlı Ş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar