Gümüşhane

GTSO’da KOSGEB ve bakanlık destekleri anlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GTSO’da KOSGEB ve bakanlık destekleri anlatıldı
Abone ol
KOSGEB’in Covid-19 salgınından etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) yönelik "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi" ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sağlamış olduğu destek ve teşvikler GTSO’da düzenlenen programla anlatıldı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasında toplantıya destek veren kurum müdürlerine, uzmanlara ve katılımcılara ilgileri için teşekkür eden GTSO Başkanı İsmail Akçay, en büyük sermayenin bilgi olduğunu, bu bilgilerimizin de güncel kalması için de belirli aralıklarla bu tarz eğitim ve seminerleri gerçekleştirdiklerini söyledi. 

“Sizlere nasıl daha faydalı olabiliriz” düşüncesiyle mesai mefhumu gözetmeden çalıştıklarını ve hizmet almak için isteyen tüm üyelere telefonlarının 7 gün 24 saat açık olduğunu ifade eden GTSO Başkanı İsmail Akçay, “Covid-19 salgının dünya ve ülkemiz üzerindeki olumsuz etkilerini şehir olarak bizlerde derinden yaşıyoruz. Ticari faaliyetlerimizi yürütürken nakit akışında yaşamış olduğumuz zorluklar hepimizi olumsuz etkiliyor. Ancak iş dünyası olarak yaşadığımız bu sorunlar ve sıkıntılar karşısında hemen vazgeçmeyerek bunları aşmak için mücadele etmeliyiz. Karşılaştığımız bu krizleri firma temsilcileri olarak tasarruf tedbirlerini uygulamaya sokarak yönetmek zorundayız. Artık kullanacağımız elektrikten, ısınma enerjisinden, sudan ve diğer giderlerimizden tasarruf ederek nasıl en verimli şekilde bu zor dönemi aşabiliriz konusunda daha dikkatli olmalıyız. Bunu dünyanın gelişmiş ülkeleri, en önemli markaları dahi yapıyor. Bu zor süreci atlatmak için bizlerinde bu tedbirleri almamız gerekiyor” dedi.

“İlimiz için bu teşvikler yeterli değildir”

Yaşanan bu zor süreçte devletin elinden gelen desteği verdiğini fakat bunları yeterli bulmadıklarını kaydeden Akçay, “Ancak bu süreci el birliği ile aşacağımızı da biliyoruz. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası her zaman bu desteklerin yeterli olmadığını ve sizlerden gelen talepler üzerine hazırlamış olduğumuz dosyaları üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz aracılığı ile ilgili bakanlıklarımıza iletiyor ve desteklerin oluyoruz. Ayrıca yine milletvekillerimize, valimize ve ilgili bürokratlarımıza bu taleplerimizi iletiyor çözümü noktasında mücadele ediyoruz. En son olarak asgari ücret desteğinin devam etmesi konusunda gerekli talebimizi ilettik ve desteğin yeniden verilmesi konusunda da mücadelemize devam ediyoruz. Zorlukları gördük ve aşamadık diye teslim mi olacağız Hayır tabi ki olmayacağız. Aşmak için daha fazla mücadele edeceğiz. Mazeret üretmeyeceğiz. Her şeye rağmen mazeret üretmeden mevcut imkanları nasıl en verimli şekilde kullanırız ona bakacağız. İş dünyamızın bu zor günleri atlatabilmesi, istihdam ve üretimin artarak devam edebilmesi amacıyla ilimiz için elle tutulur teşvikler bekliyoruz” diye konuştu.

“Teşvikler anlaşılır ve ulaşılabilir olmalıdır”

Şuan verilen mevcut destek ve teşviklerin Gümüşhane iş dünyasının beklentilerini karşılamadığını kaydeden Akçay, şöyle konuştu: “Ulaşılması zor ve yetersiz olan bu teşvikler ile şehrimizde istihdamın ve üretimin artması imkansızdır. Şehrimizin bölgesel gelişmişlik sıralamasında orta seviyelere çıkabilmesi ve bölgesel gelişmişlik farkının küçülebilmesi için biz mevcut teşvik sisteminin yeniden düzenlenmesini ve Gümüşhane ölçeğindeki şehirlerde istihdamı ve üretimi doğrudan destekleyen bir teşvik sisteminin oluşturulmasını istiyoruz. Teşviklerin daha sade ve anlaşılır olması hususunu, verilen teşviklerin iş dünyasının yaşamış olduğu bu zor dönemde onlara nefes olabilecek şekilde, üretimi ve istihdamı artırıcı net destekler içermesi gerektiğini her zaman dile getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. Biz şehrimizin yatırım teşvik sisteminde adil bir şekilde 6. bölgede yer almasını verilen desteklerden en iyi şekilde faydalanmasını istiyoruz. Yine şehrimizin Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kapsamındaki iller arasına girmesi konusunda da elimizden gelen tüm mücadeleyi veriyoruz. Şehrimiz IPARD kapsamında desteklenen iller arasında olmalıdır. Ben bir kez daha değerli katılımlarınız için sizlere teşekkür ediyor, merak ettiğiniz tüm soruları müdürlerimize ilgili uzmanlarımıza istediğiniz her an sorabileceğinizi belirterek sözü KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) yönelik "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi hakkında sağlamış olduğu destekleri aktarması için KOSGEB müdürümüze bırakıyorum.”

KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) yönelik "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi hakkında katılımcılara ayrıntılı bir sunum gerçekleştirerek katılımcıların sunum sonunda sorularını cevaplayan KOSGEB İl Müdürü Harun Sakarya ise KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı'nın amacının MKİ'lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanması olduğunu söyledi.

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’lere başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış ön lisans, lisans veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü” ile yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verileceğini aktaran KOSGEB Müdürü Harun Sakarya, “İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir” dedi.

Program hakkındaki ayrıntılı bilgiye ve başvuru sayfasına https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden ulaşabileceklerini aktaran Harun Sakarya ayrıca müracaat aşamasında sorun yaşayan tüm firmaların ise KOSGEB İl Müdürlüğüne başvurabileceğini aktardı.

KOSGEB Müdürü Harun Sakarya’nın sunumundan sonra söz alan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA) Gümüşhane Ofisi Uzmanı Esra Tunç ise DOKA tarafından belirli dönemlerde açılan ve şehrimizde faaliyet gösteren işletmelere yönelik verilen destekler hakkında sunum yaparak katılımcıların sorularını cevapladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sağladığı güncel destek ve teşvikler hakkında bir sunum gerçekleştirerek katılımcıları bilgilendiren Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz ise Yatırım Teşvik Uygulamaları, Cazibe Merkezi Programı, Yatırım Teşvik Sisteminde Destek Unsurları ve Yatırım Teşvik Belgesi hakkında bilgilendirmede bulundu.


Bilgilendirme toplantısı soru cevap şeklinde son buldu. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhane'de engelli ve hamile kamu personeli izin yapacakÖnceki Haber

Gümüşhane'de engelli ve hamile kamu pers...

Harçlıklarıyla miniklere kitap aldılarSonraki Haber

Harçlıklarıyla miniklere kitap aldılar

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar