Gümüşhane

Gümüşhanede İhracat yüzde 324 artışla dikkatleri çekti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhanede İhracat yüzde 324 artışla dikkatleri çekti
Abone ol
TİM Başkanı İsmail Gülle: En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 981 artışla 42 milyon dolar ihracata imza atan Yalova, yüzde 460 artışla 38 milyon dolara ulaşan Kastamonu ve yüzde 324 artışla 7 milyon dolar ihracat yapan Gümüşhane’de yaşandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı mayıs ayında 9 milyar 964 milyon dolar oldu.
TİM Başkanı İsmail Gülle, “Normalleşme dönemi ve sonrasında, ihracatta beklentimiz ‘Normalin de ötesi’. Olağanüstü koşulların, fevkalade fırsatları barındırdığına inanıyoruz. Gerek salgın sürecinin yönetilmesi, gerekse salgın sonrasında ortaya çıkacak fırsatların öngörülmesi ve değerlendirilmesi anlamında birçok farklı çalışmaya imza attık. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, dış ticarette normalin ötesi için hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz. İnanıyoruz ki, salgının sona ermesinin ardından ihracatçılarımız yaşanan bu kaybı fazlasıyla telafi edecek, Türkiye’nin küresel ticaretin ‘güvenilir limanı’ olduğunun tescillenmesiyle yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdürecektir” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Mayıs ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre yüzde 40,9 düşüşle 9 milyar 964 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 8,4 düşüşle 165 milyar 732 milyon dolara ulaştı.
Salgının etkisiyle birçok ülkenin ihracatının son yılların en dramatik düşüşüyle karşı karşıya kaldığını söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, “ Almanya’nın ihracatı mart ayında aylık bazda son 30 yılın en sert düşüşünü yaşarken, Japonya’nın ihracatı da nisan ayında son 11 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Elbette yaşanan bu küresel şokun etkisiyle, ülkemiz ihracatı da Mart ayının ortalarından itibaren geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre aylık bazda düşüşlerle karşı karşıya kaldı. Ülkemiz daha önce kriz dönemlerinde ihracatta kaçınılmaz olarak benzer düşüşler yaşamış olsa da, kayıplarını her zaman hızla telafi ederek ihracatta yeni rekorlara ulaşmayı başardı. Öyle ki, 2001 krizi sonrası ülkemiz ihracatında 3 yıl içerisinde yüzde 100 artış gerçekleşti. Yine 2008- 2009 küresel finans krizi sonrası ihracatımızda yine 3 yıl içerisinde yüzde 50 artış gerçekleşti. Salgının ihraç pazarlarında yoğun olarak hissedildiği bir periyodun geride bırakıyoruz. Normalleşme dönemi ve sonrasında, ihracatta beklentimiz ‘Normalin de ötesi’. İnanıyoruz ki, salgının sona ermesinin ardından ihracatçılarımız yaşanan bu kaybı fazlasıyla telafi edecek, Türkiye’nin küresel ticaretin ‘güvenilir limanı’ olduğunun tescillenmesiyle yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdürecektir” dedi.

İllerin ihracatına bakıldığında; mayıs ayında 13 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 3 milyar 822 milyon dolarla İstanbul, 626 milyon dolarla Kocaeli ve 589 milyon dolarla İzmir oldu. En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 981 artışla 42 milyon dolar ihracata imza atan Yalova, yüzde 460 artışla 38 milyon dolara ulaşan Kastamonu ve yüzde 324 artışla 7 milyon dolar ihracat yapan Gümüşhane’de yaşandı. Yalova’da Gemi ve Yat sektörü ihracatını 3491 kat artırırken, Kastamonu’da Demir-Demir Dışı Metaller sektörü ihracatını 320 katına çıkarttı. Zonguldak’ta Çelik sektörünün ihracatını yüzde 544, Balıkesir’de ise Elektrik- Elektronik sektörünün ihracatını yüzde 449 artırdığı görüldü.
160 ülkeye 2,9 milyar TL ile ihracat yapıldı

Kaynak:Haber29.Com


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Güneş Enerji Santrali için Herşey HazırÖnceki Haber

Güneş Enerji Santrali için Herşey Hazır

Hamilelikte göz problemleri artabilirSonraki Haber

Hamilelikte göz problemleri artabilir

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar