Gümüşhane

Gümüşhane’de silajlık mısır hasadı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhane’de silajlık mısır hasadı başladı
Abone ol
Gümüşhane’de hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadı devam ediyor. 14 bin dekar alanda ekilen silajlık mısırdan üreticilerin 26 milyon liralık hasıla elde etmesi bekleniyor.

Gümüşhane’de hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadı devam ediyor. 14 bin dekar alanda ekilen silajlık mısırdan üreticilerin 26 milyon liralık hasıla elde etmesi bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle silajlık mısır üretiminin artarak devam ettiği Gümüşhane’de hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı olan Mısır Silajının hasadı başladı. 

Köse ilçesine bağlı Gökçe köyünde Tamer Tural’a ait 70 dönüm arazide silajlık mısır hasadı yapan üreticileri ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, silajlık mısır üretiminin her geçen gün daha da arttığını belirterek, “İlimizde bu yıl Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde 14 bin dekar alana silajlık mısır üretimimiz var ve 74 bin tonun üzerinde hasıla bekliyoruz. Bu miktar ilimize 26 milyon lira ekonomik katkı sağlayacaktır” dedi.

Silajlık mısırın süt sığırcılığı için önemli bir kaba yem bitkisi olduğunu belirten Birşen, şunları kaydetti: “Üretimden memnunuz. Hem topraklarımız verimli hem de bu yıl hasadımız iyi geldi. Herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Dönüm başına yaklaşık 5 ton gibi hasat gerçekleştirdik. Silajlık mısırın ekiminden hasat zamanına kadar üreticilerimize teknik destekte bulunmaya özen gösterdik. Silajlık mısır için doğru hasat zamanını belirlemek önemlidir. Hasat zamanı ile silaj olarak kullanılacak bitkinin nem içerikleri, protein ve karbonhidrat oranları arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Silajlık mısırın muhafazası da önemli, hasatı yapılan silajlık mısır iyice sıkıştırılmalı ve kullanıma kadar hava almayacak şekilde muhafazası yapılması gerekir” dedi.

Gümüşhane’de son yıllarda Bakanlığın desteği ile üretim alanları giderek arttığını belirten Birşen, “Bu yıl İl Müdürlüğümüzce İl Özel İdaresi kaynaklı Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır, yem bezelyesi ve yulaftan oluşan 160 ton yem bitkisi tohumu yüzde 50 hibe ile dağıtımını yaptık. Hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-70'i yem girdisidir. Kaba yeme dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerinin kar etmeleri mümkün değildir. Et meselesi ot meselesidir. Bunun için ilimizdeki çayır ve mera alanlarını doğru kullanarak yem bitkileri ekim alanlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde üreticiyi projelerle desteklemeye devam edeceğiz. Biz üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Torul’da geniş kapsamlı koronavirüs denetimiÖnceki Haber

Torul’da geniş kapsamlı koronavirüs dene...

NACİ ÇİMEN HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR.Sonraki Haber

NACİ ÇİMEN HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR.

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar