Gümüşhane

İl Sağlık Müdürlüğü’nün Yapmış Olduğu Cihaz Alım İhalesi Bazı Firmaların İtirazına Neden Oldu.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İl Sağlık Müdürlüğü’nün Yapmış Olduğu Cihaz Alım İhalesi Bazı Firmaların İtirazına Neden Oldu.
Abone ol
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2 adet dijital röntgen cihazı alımı için hazırlanan şartnameye bazı firmalar adrese teslim ihale olduğunu öne sürerken, Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise Gümüşhane’ye en iyi cihazı almak için caba sarf ettiklerini söyledi.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2 adet dijital röntgen cihazı alımı için hazırlanan şartnameye bazı firmalar adrese teslim ihale olduğunu öne sürerken, Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise Gümüşhane’ye en iyi cihazı almak için caba sarf ettiklerini söyledi.

 

Yerli Üretici Dinamik Firması İl Sağlık Müdürlüğü’nün Yapmış Olduğu İhaleyi Adrese Teslim Olarak Yorumlarken, konuyu İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine sorduk.

 İl Sağlık Müdürlüğü Yetkilileri, Gümüşhane’ye en iyisini kazandırmak için çalıştıklarını belirterek şartnamede yer alan kriterlerin, Bakanlıkla görüşülerek röntgen cihazlarında ortaya çıkan tamir ve bakım masraflarını en asgariye indirmek üzere belirlendiği belirtildi.

 

Mevcut ihaleye 11 firmanın katıldığını ve itiraz sürecinin devam ettiğini söyleyen yetkililer ve bu ihalenin henüz netleşmediğini belirtti. İhalenin adrese teslim olması halinde EKAP üzerinden yapılmayacağını söyleyen İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, şartnamede yer alan cihazların 2+10 yıl garantili olduğunu ifade etti. İhaleye katılan 11 firmanın da çeşitli maddelere itirazı olduğu öğrenilirken İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan açıklamaya göre, ‘’Adı geçen firmanın da başka kriterlere itirazı oldu, biz bakanlık ve radyoloji uzmanlarıyla görüşerek Gümüşhane’ye en iyisini alabilmek için ince eleyip sık dokuduk şartnamedeki maddeler bu nedenle koyuldu. Daha önce ilçelerde yer alan röntgen cihazlarının bakım ve onarımı için çok yüksek meblağlar ödedik bu nedenle ince eleyip sık dokuyoruz’’ açıklamalarında bulunuldu.

 

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Torul ve Köse ilçe Devlet Hastaneleri’ne 2 adet dijital röntgen alımı için açılan ihale  şartnamesinde ki maddeler soru işaretlerine neden oldu. Dijital röntgen alımı için hazırlanan şartnamede, cihazı oluşturan parçaların aynı firma tarafından üretilmesi ve toplama olmaması şartına sadece tek bir firmanın uyduğunu söyleyen Dinamik Röntgen firmasının Genel Müdürü Muhammed Demirel, gazetemize açıklamalarda bulundu ve aynı zamanda sosyal medyadan da tepkisini gösterdi. Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dijital Röntgen cihazı alımı için ortaya koyulan şartnamenin tek bir firma için hazırlandığını iddia eden Demirel, Sağlık Müdürlüğü’nün adrese teslim ihale yaptığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerli ve milli üretim hamlelerinin önemi vurgulanırken, kendileri gibi yerli ve milli üretim yapan firmaların tercih edilmemesini anlayamadığını söyleyen Demirel, yerli bir üretici olarak İl Sağlık Müdürlüğü’nün tavrını kabul etmediklerini ifade etti.

 

‘Kriterlere Dünyada Uyan Tek Bir Firma Var’

 

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 2 adet dijital röntgen cihazı alımı için hazırlanan şartnamenin tek bir firmanın ihaleye girebilmesi için yapıldığı iddiasında bulunan Dinamik Röntgen Genel Müdürü Muhammed Demirel, Sağlık Müdürlüğü’nü ısmarlama ihale yapmakla suçladı. Demirel, ‘’Teknik bir detay olduğu için kolay anlaşılabilsin diye bir örnek vereceğim, bir araba almak istiyorsunuz gidiyorsunuz galeriye diyorsunuz ki ben bir araba alacağım ama tüm parçalarını tek bir firmanın üretmesini istiyorum diyorsunuz bunu dediğinizde adam size güler. Siz şu anda çok bilindik bir araba da alsanız, mutlaka ya motorunu ya da farklı bir parçasını başka bir firma üretiyordur. Bunlar da röntgen cihazının şartnamesini hazırlarken diyorlar ki, bu cihaz toplama bir cihaz olmayacaktır, içerisinde bulunan dedektör ve mekanik aksam hariç tek bir firma tarafından üretilecektir yazmışlar. Biz de bu konuda diyoruz ki, röntgen cihazları 6 parçadan oluşuyor. Sen böyle bir şartname koyarsan bu hem mantığa hem de usule, uluslararası rekabet kurallarına ve Kamu İhale Kurumu’nun rekabet şartlarını sağlamak kanununa kuralına aykırı hareket etmiş olursun. Biraz daha detaya inmek gerekirse, denmiş ki röntgen cihazı tek parçadan oluşacaktır, cihaz içerisinde kullanılan dedektörü ve mekanik aksam ve birkaç ayrıntı da var bunlar hariç tek bir firma tarafından üretilecektir ve cihaz toplama olmayacaktır denmiş. Sen zaten diğer 3 tanesini hariç tutarak cihazın toplama olabileceğinin mantığını zaten orada belirtmişsin. Sen niye bir daha toplama cihaz olmayacaktır diyorsun ki. Dünyada teknolojileri ve üretim mantığı birbirinden farklı, üretim bantı ve mantalitesine sahip parçalardır bunlar. Yazılım üreten bir firma başka bir işle uğraşmaz. Biz ihaleye girmiş olsaydık bunların fiyatları zaten Devlet Malzeme Ofisi’nden 300-400 Bin TL arasında bunların bir fiyatları var, 2 cihaz alındı yaklaşık 600 Bin TL civarında bir ihale bu, ne fiyat verdiler bilmiyoruz ama büyük ihtimalle neyse limit onu vermişlerdir. Bu açık ihale yoluyla oldu EKAP üzerinden, ihaleye girmek isteyenler girebilir. Ama biz bir türlü bilgi alamıyoruz, bu şartnamede belirtilen kriterlere dünyada uyan tek bir firma var, bu uyulabilir bir madde değil. Bizim anladığımız bu ihaleye tek bir firma girdi ve yapacağını yaptı’’ şeklinde konuştu.

 

‘Trafikomik Bir Talep

 

Dinamik Röntgen Genel Müdürü Muhammed Demirel, firma olarak tepkilerini sosyal medyada da dile getirdiklerini söyledi. Firmaya ait sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda şu açıklamalara yer verildi:

 

‘’Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2021/145724 KİK No ile Torul ve Köse ilçe Devlet Hastaneleri için 2 adet dijital röntgen alımına çıkılmıştır. Şartname sadece tek bir ithal firmanın ürününe göre yazılmış ve tek firmayı tanımladığı için ihaleye Yerli üretici olarak teklif vermedik. Yetkililer ile bütün görüşme girişimlerimiz sonuçsuz kalmıştır.

Özetle; Şartnamede “ cihazı oluşturan parçaların (tüp, kolimatör, jeneratör hariç)  Dijital Röntgen Cihazı, Yazılım, Dedektör aynı firma tarafından üretilmesi ve toplama olmaması gerektiği belirtilmiştir. Peki aynı firma tarafından üretilmesi şartı dışından tutulan 3 parça farklı firma tarafından üretilmesi durumunda cihaz toplama olmuyor da sadece panel ve yazılım Fuji tarafından üretildiğinde mi toplama olmayan cihaz sınıfına girmektedir.

Trajikomik bir talep. Ülkemizin yerli ve milli üretim hamleleri ortada ilken, Cumhurbaşkanımızın bu konudaki gayret ve çalışmaları, yerli uzay programı ortada iken, bu cihazların daha kaliteli ve iyileri Üreten firmalar var iken ısrarla İTHAL BİR ÜRÜN ALMA ve ülkemizin parasını bu yabancılara gönderme hevesi ve gayreti, tutumu ne ile açıklanabilir.?

Böyle bir şey dünyada yok. Zira altyapı ve teknolojik açıdan bir biri ile alakasız sistemlerin tek firma tarafından üretilmesinin talep edilmesi saçma ve mantıksızdır. Üretici olarak bu konudan mağduruz. Bu durumu üretici olarak kamuoyu vicdanına havale ediyoruz’’


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kırmızı-beyazlılar, sahasında konuk edeceği Sarıyer’i puansız gönderecek.Önceki Haber

Kırmızı-beyazlılar, sahasında konuk edec...

En Az Vakanın Olduğu ikinci İl Gümüşhane olduSonraki Haber

En Az Vakanın Olduğu ikinci İl Gümüşhane...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar