Gümüşhane

Muhalefet Ayakta, İktidar Ses Vermiyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muhalefet Ayakta, İktidar Ses Vermiyor!
Abone ol
Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu Projesinin Güzergâhının Değiştirilmesine Muhalefet Partilerinden Eleştiriler Ard Arda Gelirken, İktidar Partisinden Ses Çıkmıyor

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinin Aşkale-Bayburt-Rize hattı olarak değiştirilmesine tepkiler giderek arıyor.  Başta  STK’lar olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşları güzergah değişikliğine tepki gösterirken muhalefet partilerinden konuyla ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Ne Olmuştu?

Karadeniz Bölgesi’nin büyük umut ve hayalle beklenen Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinin güzergahı değişerek Aşkale-Bayburt-Rize hattı olacağı belirtilmişti. Yaklaşık 100 yıllık projenin yer değiştirilmesine başta Gümüşhane olmak üzere Trabzon ile Erzincan’dan tepki açıklamalar geldi. Yaşanan süreçle ilgili Gümüşhane’de birçok parti güzerhagi değiştirilen projeye eleştirmesine rağmen Adalet ve Kalkınma Partisinden (AKP) süreçle ilgili bir açıklama gelmedi.

İYİ Parti; “Tren Kaçıyor mu?

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinin Aşkale-Bayburt-Rize hattı olarak değiştirilmesine bir tepki de İYİ Parti Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş’ten geldi.

Bu kaotik durumu milletvekilleri yerine 6 ay sonra gazetelerden öğrenmenin üzüntüsü ve şaşkınlığını yaşadıklarını ifade eden Ateş, “Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan ve tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gümüşhane ilimizin yüzyıllık sevdası olan demiryolu hattı Trabzon-Gümüşhane-Erzincan projesinin, son altı ay içerisinde Aşkale-Bayburt-Rize hattı olarak değiştirilerek ihale aşamasına geldiğin altı ay sonra gazetelerden öğreniyoruz. Tıpkı daha önceleri de Çakırgöl turizm merkezinin Trabzon Çakırgöl turizm merkezi olarak tescil edildiğini öğrendiğimiz gibi. Neyse ki orada mülkiyet olayı vardı. Ve yapılan itirazlarla düzeltildi ve Gümüşhane Çakırgöl turizm merkezi olarak tescillendi. Tüm Gümüşhanelilerin hasleti buradan tren yolunun geçmesiydi” dedi. 

Gümüşhane’nin de içinde yer aldığı Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu kalkınma projeleri kapsamında da Gümüşhane’nin birinci önceliğinin hep demiryolu olduğunun altını çizen İl Başkanı Ateş, “Bu demiryoluyla hem Gümüşhane’de çıkarılan madenlerin Trabzon limanına nakli, hem de İç Anadolu ve Akdeniz bölgesi ürünlerinin daha az maliyetle Karadeniz bölgesine nakli düşünülmüştür. Ve şimdi 20 yıllık iktidarın yetkililerine, İl başkanına, Milletvekillerine ve siyasi sorumlularına soruyoruz 7-8 ay önce başlanılan bu gelişmelerden sizlerin haberiniz yok muydu? Varsa niye Gümüşhane kamuoyuna bilgi vermediniz. Niye şimdiye kadar Gümüşhane halkına o tren hikayelerini anlattınız. Korkarım ki 20 yıldır bizleri oyaladığınız, her seçim öncesi açılacak dediğiniz kayak tesisi de Kaçkarlara gider, sizlerin ruhu bile duymaz. Rize milletvekili çıkmış ‘biz altı aydır bu çalışmayı yapıyoruz, projesinin altyapısını oluşturduk’ diyecek sizlerde Ankara’da duracaksınız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her Gümüşhane ziyaretinde demiryolunun Gümüşhane’den geçeceğine vurgu yaptığına işaret eden Ali Ateş, “Sayın Cumhurbaşkanı buraya gelmesinde her lafın birinde demiryolunun buradan geçeceğini söylüyordu. Sayın Cumhurbaşkanım, sizler memleketinize her türlü, yatırım ve yardımı yapıyorsunuz; bırakında Gümüşhane’mizin makus talihini değiştirecek tren yolumuz buradan geçsin, Kara trenin sesi Harşit vadisinde yankılansın, emin olun Köse’ye yaptığınız havaalanı gibi üç havaalanı yapacağınıza Gümüşhane’mizden kara tren geçse daha iyi olur. Yoksa Gümüşhane’nin 100 yıllık rüyasını yok edenlerden bu halk 2023’de hesabını sorar ve AK Parti’yi sandığa gömer” açıklamalarında bulundu.

DEVA Partisi, “Gümüşhane’ye Verilen Sözün Arkasında Durulmalı’

DEVA Partisi’nin İl Başkanı Didem Kurt ise konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, Gümüşhane’nin uzun yıllar büyük bir umutla beklediği Erzincan- Gümüşhane- Trabzon demiryolu hattı projesinin Erzurum’un İlçesi Aşkale, Rize İyidere, güzergâhı olarak hayata geçirilmesi kabul edilemeyeceğini belirterek, “Kaldı ki, bu konuda iktidarı temsil eden birinci ağızlar tarafından demiryolunun ilimizden geçeceğine dair açık beyanlar var. İktidarı, Gümüşhane’ye verdiği sözün arkasında durmaya davet ediyoruz. Bir ilin ülkenin kaynakları ile hayata geçirilen projelerden istifade etmesi konusunda maliyet hesabı yapılmamalı. Hele hele siyasi lobisi güçlü diye bazı iller daha da avantajlı konuma getirilmemeli” diye konuştu.

Kurt, “Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Demiryolu hattı Gümüşhane’miz için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.  Hatta coğrafik yapımızın dezavantajlı koşulları göz önüne alındığında Gümüşhane ihtiyaç önceliğinde ilk sırada tutulmalıdır. Hizmet paylaşımında siyasi ya da duygusal hareket edilmesini doğru bulmuyoruz.  Biz, diğer illerimizin hizmet almasına karşı değiliz. Ancak hakkımızın da bize teslim edilmesi noktasında net bir duruşa ve tutarlı bir istikamete sahibiz” dedi.

DEVA Partisi’nin İl Başkanı Didem Kurt açıklamalarını şu şekilde tamamladı;

“Şehrimizin siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları, bürokratları ve halkı ile kamu yararını öncelemek ve ilimizin yatırımlardan hak ettiği payı almasını sağlamak için kenetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Neticede demiryolu şehrimiz için öncelikli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın karşılanması noktasında DEVA Partisi daima şehrin ve insanımızın menfaatlerinin yanındadır.”

Gelecek Partisi, “Vasiyet Yerine Getirilmelidir’

Gelecek Partisi Gümüşhane il Başkanı Yasin Uçan ise, Son Başbakanı Binali Yıldırım, 2016 yılında Erzincan’da yaptığı konuşmada “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti” olarak nitelediği, 100 yılı aşkın süredir beklenen Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolunun 2023’e kadar yapılacağını müjdelediğini hatırlatarak, “Yıldırım konuşmasında ayrıca projenin özellikleri de anlatıldı. Erzincan’a demir yolu getirdik. Şimdi Trabzon’u Erzincan’a oradan Orta Asya’ya ve Avrupa’ya bağlayacağız. Erzincan - Trabzon demiryolu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetidir. Erzincan – Gümüşhane - Trabzon demir yolunu 2023’e kadar biz yapacağız. Hayırlı olsun. 2 tünel var ve her biri 23 kilometre. Zigana’nın altından giriyor, Gümüşhane’den çıkıyor. Zor diye bırakıp kaçacak halimiz yok. Zor olan hemen yapılır. İmkânsız olan biraz zaman alır” diyerek yapılan açıklamaları hatırlarttı.

Başkan Uçan verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

MHP, “Bütün Yatırımların Yanındayız’

Milliyetçi Hareket Partisi Gümüşhane il Başkanı Nadim Aydın da, “İlimize ilçelerimize faydalı olacak bütün yatırımların yanında olduğumuzu geçmişte olduğu gibi bugünde olduğumuzu tüm hemşerilerimizi bilmesini isterim. Tabii demiryolunun ilimizden geçmesinin ilimize ne kadar faydalı olacağının bilincindeyiz. Bu vesile ile Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu minvalda yapılacak olan bütün çalışmalara destek vereceğimizi beyan ediyorum” dedi.

AK Parti Cephesi Suskun

Öte yandan iktidar partisi AK Partiden ise konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.  Gazetemizin konuyla ilgili görüşlerini için iletişim kurmak istediği AK Parti Milletvekili H.Osman Akgül telefonlara dönmezken, Milletvekili Cihan Pektaş ise, “konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmayacağını” söyledi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
GÜ’de eğitim güz döneminde uzaktan yapılacakÖnceki Haber

GÜ’de eğitim güz döneminde uzaktan yapıl...

Gümüşhane'de bir köye koronavirüs karantinasıSonraki Haber

Gümüşhane'de bir köye koronavirüs karant...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar