Gümüşhane

Mürsel YAŞAR’ ın Tüketiciler Günü Mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mürsel YAŞAR’ ın Tüketiciler Günü Mesajı
Abone ol
Tüketicilerin korunması ile ilgili mevzuatın başında Anayasamızın 172. maddesi gelmektedir. Bu maddede, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer almaktadır. Bunun dışında tüketici; yasalar, yönetmelikler, tebliğler ve mahkeme kararları ile de korunmaya alınmıştır.

İl Müdürümüz Mürsel YAŞAR’ ın Tüketiciler Günü Mesajı

Tüketicilerin korunması ile ilgili mevzuatın başında Anayasamızın 172. maddesi gelmektedir. Bu maddede, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer almaktadır. Bunun dışında tüketici; yasalar, yönetmelikler, tebliğler ve mahkeme kararları ile de korunmaya alınmıştır. Ülkemizde tüketicinin korunması amacıyla 1995 yılında 4077 sayılı kanun ile ilk yasal düzenleme yapılmış, ancak değişen ihtiyaçlar dikkate alınarak  “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” 28 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ekonomik faaliyetlerin nihai amacı, tüketici ihtiyaçlarının maliyet, kar ve toplumsal fayda gibi unsurlar gözetilerek karşılanmasıdır. Rekabet koşullarının son derece zorlaştığı günümüzde bu hedefe ulaşmanın yolu, tüketici mutluluğunu en üst düzeyde tutarak onların güvenini kazanmaktan geçmektedir. Bu nedenle, başta gelişmiş batı toplumları olmak üzere, bugün birçok ülkede tüketici haklarının korunması, hem kamu idarelerinin hem de özel girişimlerin öncelikli ve temel politikalarından biri haline gelmiştir. Bu kanun ile tüketicilerimize gelişmiş ülkeler standardında ve AB kriterlerine uygun birçok yeni hak getirilmiştir. Tüketicilerin bu hakları kullanabilmeleri, öncelikle bu konuda bilgi sahibi olmalarıyla gerçekleşebilir.

Alışverişlerinde bilinçli hareket etmeye başlayan tüketicilerimiz, üreticilerimizi dünya standardında üretim yapmaya mecbur kılacak ve bu durum ekonomimizin bel kemiği olan sanayicilerimize dünya markalarıyla rekabette avantajlar sağlayacaktır. Bugünün rekabetçi ortamında pazarda yer almak isteyen işletmeler ürünlerde, hizmetlerde, iletişim çabalarında ve dağıtım sistemlerinde değer oluşturan farklılıklar, yenilikler ve değişikliklerle tüketicilerin karşısına çıkacaklardır. Böylelikle, Türk ekonomisinin uluslararası pazarlarda rekabet edilebilirlik gücü, akılcı hareket eden, haklarının ve sorumluluklarının farkında olan, aşırı duygusallığa dayalı karar vermekten çekinen, eğitimli ve bilinçli tüketicilerin piyasada mevcut olan mal ve hizmetleri kalite, sağlık, güvenlik, çevre ve fiyat kriterlerine göre değerlendirerek alışveriş etmeleri ile büyüyecektir.

Tüketici haklarını korumak üzere, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında tüketici hakem heyetleri kurulmuştur. Tüketici hakem heyeti kararlarının daha nitelikli olması amacıyla, il merkezlerindeki hakem heyetlerine konusunda uzman tüketici hakem heyeti raportörleri görevlendirilerek alınan kararların nitelikli olması sağlanmıştır. Bunun yanında; tüketicilerin hak arama yollarını kolaylaştırmak adına her ilçede tüketici hakem heyeti irtibat personeli görevlendirilmiştir. Ayrıca, tüketicilerin e-devlet şifreleri ile https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr adresinden elektronik olarak başvuruda bulunmaları sağlanmıştır.

2020 yılı için; değeri 10.390,00 TL’ nin altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketiciler hakem heyetimize başvuru yapılabilecektir.

2019 yılı içerisinde il tüketici hakem heyetimize toplam 698 adet şikâyet gelmiş, bunların 319 adedi tüketici lehine, 290 adedi ise tüketici aleyhine sonuçlanmış olup, inceleme aşamasında olan 89 adet şikâyet ise 2020 yılına devredilmiştir. 2019 yılında ayıplı mallara ilişkin şikayetlerin 121 adedine bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. İl tüketici hakem heyetimize 2020 yılının 15 Mart tarihine kadar toplam 243 adet şikâyet gelmiş, bunların 114 adedi tüketici lehine, 65 adedi ise tüketici aleyhine sonuçlanmış olup, inceleme aşamasında ise 64 adet başvuru bulunmakta olup, ayıplı mal başvurularına ilişkin şikayetlerin 30 adedine bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.

Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla, ilimiz ve ülkemiz tüketicisinin 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününü kutluyor, tüketicilerimizin İşyeri Dışında Satış Yetki Belgesi bulunmayan kişiler ile güvensiz sitelerden alışveriş yapmamalarını, yerli ürünleri tercih etmelerini ve karşılaştıkları her türlü soruna ilişkin bilgiyi il tüketici hakem heyeti ile ALO-175 Tüketici Danışma Hattından alabileceklerini önemle hatırlatır, bu günün tüketici bilincinin ve tüketici sorumluluğunun gelişmesine katkı sağlamasını temenni ederim.          

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Öğrenciler Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini Ziyaret EttiÖnceki Haber

Öğrenciler Zigana Mesleki ve Teknik Anad...

GÜMÜŞHANEVALİLİĞİ BASIN DUYURUSUSonraki Haber

GÜMÜŞHANEVALİLİĞİ BASIN DUYURUSU

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar