Gümüşhane

Torul Baraj Gölünde Kuraklık

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Torul Baraj Gölünde Kuraklık
Abone ol
Harşit Çayı üzerine enerji üretimi amacıyla kurulan Torul Barajında su seviyesi elektrik üretiminin artması, yağışların az olması nedeniyle yaklaşık 40 metre çekildi. Birkaç ay önce cennet bahçesini andıran bölge şimdilerde çöl görüntüsüne büründü.

Harşit Çayı üzerine enerji üretimi amacıyla kurulan Torul Barajında su seviyesi elektrik üretiminin artması, yağışların az olması nedeniyle yaklaşık 40 metre çekildi. Birkaç ay önce cennet bahçesini andıran bölge şimdilerde çöl görüntüsüne büründü.

Vauk dağından doğarak Gümüşhane kent merkezi, Torul ve Kürtün ilçelerini derin vadilerle aşarak Giresun’un Tirebolu’ ilçesinde Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan 160 kilometre uzunluğundaki Harşit çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla yapılan Torul Baraj gölünde su 40 metre çekildi.

Suların çekilmesi sonucu baraj havzasında derin yarıklar ortaya çıkarken, mikroplu tozlar ve pis kokular ise rüzgarlarla ilçeye bağlı Çamlıca ve Köprübaşı Mahallesi sakinlerinin evlerine doluyor, baraj gölünün etrafındaki bahçeler susuzluktan etkileniyor. Baraj gölündeki su seviyesi arttığında su altında kalan tarihi Torul köprüsü de su seviyesinin düşmesinin ardından ortaya çıkıyor.

“Burası yemyeşil bağlarla, bahçelerle dolu bir yerdi. Artık burada mutsuz bir mahalle var”

Enerji amaçlı olarak inşa edilen ve 2008 yılından beri faaliyet gösteren Torul Baraj gölünün 3,86 kilometrekarelik yüzeyi seviyenin alçalması sonucu küçülürken Çamlıca Mahallesi sakinlerinden gazeteci-yazar Turgay Bostan, “Şu anda en 30-40 metre çekilmiştir. Sıfıra inmiş burası. Olur mu bu şekilde? Bütün yetkililer gelsin şu manzaraya güzel derlerse ben susacağım. Burası yemyeşil bağlarla, bahçelerle dolu bir yerdi. Her türlü meyve ağacının olduğu adeta bir cennet bahçesiydi. Şuandaki manzaraya bakın. Biz buradan motorlarla, yukarıdan gelen arklarla bahçeleri sulardık. Şimdi bu pisliğin içine girip su da alınmıyor. Sulama olarak, tarım olarak da çöktü. Burası her türlü çöktü. Manzara olarak çöktü, tarım olarak çöktü, çevre olarak çöktü. Mutsuzuz biz burada. Burada mutsuz bir mahalle var. Devletinden şikayetçi bir mahalle var, bunu yetkililer lütfen bilsin” dedi.

“Rezervuar alanının bu şekilde boşaltılması yönetmeliklere aykırı”

Yaşanan durumun görüntüsüyle kendini anlattığını ifade eden Bostan, “Manzara kendini anlatıyor. Her taraf yabani otlarla, pislikle, çöple doldu. Sular tam doluyken yukarıda bir çöp havuzu vardı. Onlara şu ana kadar hiçbir şekilde müdahale edilmedi. Sular çekildi bu seviyeye indi. Buralar istimlak edilirken bize bu su eski kürtün yolunun seviyesinden aşağı düşmeyecek denildi. Rezervuar alanının bu şekilde boşaltılması yönetmeliklere aykırı. Bunu denetlemesi gereken kurum kim devlet? İlgili kurumlar görevini yapıyor mu? Hayır yapmıyor. Halkın kurumu, halkı koruyacak herhangi bir tedbir almıyor, herhangi bir başvurumuza olumlu cevap vermiyor” diye konuştu.

“Firma elektrik üretsin ama bunu çevre felaketi yapmaktan imtina ederek yapsın”

Baraj gölünde su seviyesinin çekilmesi sonucu bölgenin çöl haline getirilip mahalle sakinlerinin de kaderleriyle baş başa bırakıldığını savunan Bostan, “Harşit çayına kanalizasyon akıyor. Kanalizasyon birtakım tortu bırakıyor. Bu tortuların içinde mikroorganizmalar, bakteriler var. Burası rüzgârlı dar bir havza. Buradan toz kalktığında evimizden içeriye giriyor. Burada birtakım bağırsak rahatsızlıkları oluyor insanlarda. Bu kadar çöl halinde bırakılması burasının aslında bir suç, çevre felaketi, umursamazlık var burada. Firma elektrik üretsin ama bunu çevre felaketi yapmaktan imtina ederek yapsın. Burada bir çevre felaketi oluşturup para kazanılmaz. Hükümetimize bu işe değer veriyor. Ama bazı şeyler buradan gözden kaçıyor. Ben yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyorum” şeklinde konuştu.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
NAZİFE UÇAN HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR.Önceki Haber

NAZİFE UÇAN HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR...

WhatsApp’a Yepyeni Depolama Yönetim Aracı Özelliği GeliyorSonraki Haber

WhatsApp’a Yepyeni Depolama Yönetim Arac...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar