Gümüşhane
Yusuf Oral

Yusuf Oral

Mail: yusuforal29@hotmail.com

25 KURUŞ

Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda yapılan değişiklikler sonrasında, ülkemizde artık manav, fırın ve eczaneler dışında poşet ücretli.

Son günlerde ülke gündeminden düşmeyen, poşetin ücretli olması aslında neyi ifade ediyor?

Toplumda bir kesim, devlet para için poşetten ücret alıyor derken bir kesim ise çevre kirliliğini önlemek için olduğunu dile getiriyor.

Olayın özüne indiğimizde Çevre Kanununda yapılan bu düzenleme ile asıl hedeflenenin çevre kirliliğini önlemek olduğunu görüyoruz.

25 Kuruşluk poşet ücretinin 15 kuruşunun devlete, 10 kuruşunun ise işletmeye kaldığını duyan vatandaşlarımız düzenlemenin para için yapıldığını öne sürse de şu kısmı göz ardı ediyor:

Devlet nezdinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, poşet başına alınan 15 kuruşluk ücretin çevre ile ilgili projelerde harcanacağını dile getiriyor,

İşletmeler ise zaten maliyetlerine yansıttıkları ve çaktırmadan aldıkları poşet parasını şimdi çaktırarak alıyor.

Bazısı ise çıkıp diyor ki ‘’Her şeyin ambalajı plastik, iş poşete mi kaldı?’’, işte tam da burada bu düzenlemenin ne kadar anlamlı olduğunu görüyoruz. Çünkü biz elli sene uğraşsak, binlerce lira harcayıp eğitimler versek dahi toplumun birçok kesimine anlatamadığımız şeyi 25 kuruşla fazlaca anlaşılır hale getirdik.

Düzenleme ile birçok ülkede poşet kullanımı

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar