Gümüşhane
Serhat Doğan

Serhat Doğan

Mail: serhatjo@gmail.com

ŞİRİN ŞEHRİN ŞİRİN PROBLEMLERİ

Devlet olabilmek ya da devletli olabilmek. Bizleri diğer dünya ülkelerinden ayıran en temel değerlerin başında geliyor. Şu anda dünya üzerinde 120 üzerinde devlet var. Kastettiğim devletli olabilmek böyle bir anlam ve mana taşımıyor.  Tarihiyle bir bütün içerisinde geçmişten bu güne kadar gelen süreçte kadimden gelen bir geleneğin temsilcisi olabilmektir devletli olabilmek.

Yoksa Burkina Faso’ da devlet Avrupa’nın göbeğinde kurulan Liberant Cumhuriyeti de devlet.

Bu durumu ayrı bir parantez olarak hatırlattıktan sonra şehrimizdeki bazı hususlarda dikkatimi çeken aksaklıkları dile getirmek istiyorum.

  1. Mesele

Gümüşhane Merkeze bağlı Dibekli köyünde su kaynaklarına atıkların karışması sebebiyle bir köyün zehirlenmesi hadisesi ortaya çıkmıştı.  Yetkililer apar topar acele bir şekilde çözüm üretme noktasında yeni sondaj çalışmaları yaparak bu durumu düzeltmeye çalışmışlardır. Ancak yeni çıkarılan su eskisine nispetle çok az ve köyün ihtiyacını karşılayacak seviyede değil. Vatandaş bu,  ister istemez şikâyet eder durumdan. Devletin görevi ise çözüm üretmek. Bu köy maden vadisi olmasına rağmen doğrudan madenlerden etkilenen bir alanda değil. Köyü besleyen su kaynaklarının başında Artabel vadisinden gelen büyük bir temiz su kaynağı var. Aynı zamanda bu su kaynağı köyün eski su kaynağı. Ancak zamanla tahrip olmuş. Yetkililerin acele tutum sergilemesi bu projeyi gözlerinden kaçırmış olacak ki hemen sondaj vurma ve yerden su çıkarma çalışmasına girmişler. Efendiler devlet acele etmez. Eğer iş bilenlerin elindeyse en doğrusunu yapmaya çalışır.  Vali bey köylünün ihtiyacının giderilmesi hususunda azami gayret sarf etmiş ancak ortaya çıkan sonuç yetmemiştir. Gidip görme imkânım oldu, dereden su çekerek 15 haneye su veriliyor köyde. İçme ve temizlik suyu olarak bu su kullanılıyor. Bir motorla oluşturdukları havuza suyu çekiyorlar diğer motorla suyu 15 haneye dağıtıyorlar. Köylülerin ortak fikri ve benim de görüşüm o doğrultuda; Artabel vadisinden gelen su Musalla köyü sınırları içerisinde depolanarak buradan vadi içerisindeki bütün köylerin su problemi halledilebilir.  Bu konuda yetkililerin aceleci davranmayarak geçici değil kalıcı bir çözüm üretmeleri gerekmektedir.

  1. Mesele

Gümüşhane’de yaşadığım süre içerisinde gözüme çarpan ilk detay devlet memurlarının kurum rahatlığı olmuştur. Müdüründen personeline kadar birkaç kurumda dikkatimi çeken bir sıkıntıyı dile getirmek istiyorum. Devlet memurluğu ciddiyet arz eden bir meslektir. Vatandaşın işine yoğunlaşmak ve çözüm üretmek gerektirir. Aldığı parayı hak etmek içinde görevini bir şuur içerisinde yerine getirmelidir. Ancak bazen dikkatimi çekiyor ki mesai saatinden çok sonra kuruma gelen personel mesai saati bitmeden de görev yaptığı kurumdan ayrılıyor. Devlet o makamın namusunu o kişiye emanet etmiştir. Devletin ona emanet ettiği o vazifeyi hakikatiyle yerine getirmesini temenni eder yetkililerinde bu konuda daha duyarlı olmasını umarım. Unutanlar için buraya devletin memurlar için şerh koştuğu çalışma saatlerini bir kez daha yazacağım. Devlette yani kamu kurum ve kuruluşlarında farklı mesai saatleri geçerli olabilmektedir. Bu kapsamda binlerce devlet memuru çalıştığı kuruma göre farklı mesai saatlerinde çalışır. Devlet bünyesinde farklı alanlarda hizmet veren pek çok kurum vardır. Memurların günlük çalışma saatleri ve öğle arası izin süresi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir. Bu süreler ayarlanırken verilen hizmetin özellikleri göz önünde bulundurulur. Buna göre kurumların çalışma saatleri şu şekildedir:

– Valilik Mesai Saatleri: 08:30-12:30 / 13:30-17:30
– Kaymakamlık Mesai Saatleri: 08:30 – 12:30 / 13:00 – 17:00
– Belediyeler Mesai Saatleri: 08:00-12:00 / 13:00-17:00
– Adliye Mesai Saatleri: 08:30-12:00 / 13:00-17:00
– Devlet Hastaneleri Mesai Saatleri: 09:00-12:30 / 13:30-16:00
– Sağlık Ocakları Mesai Saatleri: 08:30-12:30 / 13:30-17:30
– Nüfus Müdürlüğü Mesai Saatleri: 08.30-12.30 / 13.30-16.30
– Tapu Dairesi Mesai Saatleri: 08:00-12:00 / 13:00-17:00
– PTT Mesai Saatleri: 08:30-12:30 / 13:30-16:30
– Vergi Dairesi Mesai Saatleri: 08:30-12:30 / 13:30-17:30
– Askerlik Şubesi Mesai Saatleri: 08:30-12:00 / 13:00-17:00
– SGK Mesai Saatleri: 08:00-12:00 / 13:00-17:00
– İŞKUR Mesai Saatleri: 08.30 – 12.00 / 13.00 – 17.00

  1. Mesele

Önemsediğim bir diğer mesele de şahsıma gelen şikâyetler üzerine yazma gerekliliği hissettiğim bir durumdur. Gümüşhane’de Aile Sosyal Politikalar il müdürlüğünün mevcut yeri geçmişte yapılmış bir hatadır. Kartal yuvası olarak adlandırdığımız alana inşa edilen alan em ulaşım açısından em de vatandaş ile birinci derece ilgilenen bir kurumumun şehir dışına atılması açısından üzüntü verici bir konumdadır. Hemen yanına inşa edilen yaşlı bakım merkezide bu kaderi paylaşmaktadır. Oysa hastane yanında bulunan ve kurumun ekseriyetle yükünü çeken kuruluşların bulunduğu alanda yer alan yerleşke içerisinde İl müdürlüğü olarak değerlendirilebilecek bir alanın varlığı ortadadır. Eskiden kız yurdu olarak hizmet veren ve şu anda bütün odaları boş bir durumda olan 4 katlı bina İl müdürlük binası olarak kullanılabilir. Böylelikle kurumlar arası iletişim daha hızlı olabileceği gibi, bir evrak imzası için koşuşturma derdinden de kurtarılmış olur. Hala faal olan ancak içi boş bir halde elektrik, su doğalgaz faturası ödenen bu yapı boş durduğu her an milli servetten bir kayıptır.  İl müdürlüğü olarak kullanılan şu anki mevcut yapı’nın ise daha farklı kullanılması muhtemeldir.

Yaşlı, şehit, gazi, engelli, kadın ve ihtiyaç sahibi insanların bütün engellerine rağmen ulaşmaya çalıştıkları kuruma bir de devlet engel koyarsa bu yanlıştır. Hatanın neresinden dönülürse kârdır diyerek bu durumun yetkililer tarafından incelenmesini hatırlatmayı bir gazeteci olarak kendime borç bilirim.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar