Gümüşhane
Ertürk Yakut

Ertürk Yakut

Mail: eryaku@gmail.com

Süleymaniye Kayak Merkezi için artık kazma vurulmalı

Turizm günümüzde dünyanın en geniş endüstrileri ve en hızlı büyüyen ekonomik sektörleri arasındadır. Çoğu ülke ve bölgelerde turizmin geliştirilmesi için öncelikli neden, onun ekonomik faydaları ve neden olduğu geniş etki alanıdır. Bu etki alanı yeni istihdam olanakları ve iş fırsatları yaratmak yoluyla topluma ek bir katkı sağlamasıdır. Gerek ulaştığı boyutlar, gerekse gösterdiği hızlı gelişme bakımından son derece önemli bir ekonomik faaliyet alanı oluşturmakta ve birçok ülke turizmden daha büyük kazanç sağlamak için büyük çaba sarf etmektedir. Turizmin ekonomik etkileri çeşitlidir. Turistler gittikleri yerlerin satışlarına, karlarına, istihdam olanaklarına, vergi gelirlerine ve o bölgenin gelirinin artmasına katkı sağlar. Bu katkılar turizmin ekonomi üzerine direkt katkılarıdır ve bu direkt katkıların büyük bir bölümünü turizmin başlıca sektörleri içinde yer alan, oda kiralama, restoran, taşımacılık, eğlence ve perakende ticareti oluşturur. Turizmin ikincil etkileri vasıtasıyla da ekonominin birçok sektörü turizmden dolaylı olarak etkilenir.

İlimizin uzun yıllar hasretle beklediği Süleymaniye Kayak Merkezi Projesi’nin master planı DOKAP tarafından hazırlanarak İl Özel İdaresi’ne teslim edildi. Süreç artık sayın valimiz Kamuran Taşbilek liderliğinde ilerleyecek.

10 milyonu aşkın bütçesi de Gümüşhane Valiliği’ne aktarıldı. Gümüşhane’yi bir kış turizmi cennetine çevirecek bu eşsiz proje için artık hareket etme ve somut adımlar atarak kazmayı vurma vakti. Bu projenin tamamlanması ve uygulamaya geçilmesi bizce aşağıda belirtilen tespitlerimizle şehre büyük katkılar sunacaktır.

Beklentilerimizi 10 maddede şöyle sıralayabiliriz.

 1- Yeni ulaşım bağlantıları ortaya çıkacaktır. Buda taksi, dolmuş ve VIP transfer sektörünü canlandıracaktır.

2- Rekreasyonel alanların geliştirilmesi doğal olarak oluşacaktır ve şehrin sosyal hayatına da katkılar sunacaktır.

3- Alışveriş olanaklarının genişleyecektir ve şehrimizin meşhuru pestil ve köme için daha farklı satış kanalları açılacaktır.

4- Gelire ve istihdama etkileri doğrudan etki sağlayacak, kış turizm alanına turist akışı, bölgesel  yatırımları  arttıracaktır.

5- Eğitim ve sağlık gibi alanlarda doğal ilerlemeler oluşacaktır.

6-Kültürel değerlerin tanınması ve kıymetlenmesi daha hızlı oluşacaktır ve daha da kıymetlenecektir.

7-Kayak merkezinde oluşacak yaşam alanları ile alt  yapının  gelişmesini  sağlanacaktır.

8-Tarım  sektörünün  gelişmesine  ve  kırsal  bölgelerin  yönetimine  katkıda bulunmaktadır.

9-Kış Turizmi merkezi alanı  çevre  köylerde ki  halkın  geçimini  sağlamalarına ciddi katkılar sağlayacaktır.

10-Kış Turizmi içerisinde oluşacak olan kazanç elde etme kapıları insan topluluklarının şehirden göçünü durdurabilir.

Proje dağlık bölgelerin bütün mevsim çekiciliklerini kaybetmemesi turizm faaliyetlerini tüm yıla yayma imkânlarını da elde edecektir. Bununla beraber istihdamın tüm  yıl  süreklilik  kazanmasına  neden  olacak, diğer  sektörleri de  etki  ederek  bölge  ekonomisini  canlandıracaktır.

Sözün özü, kar ve soğuk havanın çile olmaktan çıkıp ekonomik kazanca dönüşmesi sadece kış turizm merkezleri ile mümkün kılınabilmektedir. Şehrimizin yanı başında bulunan yıllardır şehir olarak hayalini kurduğumuz SÜLEYMANİYE KAYAK MERKEZİ umuyorum ki 2020- 21 kayak sezonunda kapılarını kayak severlere açacaktır. Artık kazmayı vurup hızla piste doğru yürüme zamanıdır. Gelecek yılın Süleymaniye’de kayak yaptığımız bir yıl olması dileğiyle…

Ertürk Yakut

Milli kayakçı ve Kayak Antrenörü

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar