Gümüşhane
Ertürk Yakut

Ertürk Yakut

Mail: eryaku@gmail.com

TURİZMDE DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR

Türk Hava yolları tarafından başlatılan Kuveyt-Trabzon direk uçuşlarından sonra Gümüşhane ye gelen Kuveyt ve Lübnanlı Sosyal medya fenomenleri ve acentelerin şehirde bulunan Turizm firmaları ile bir araya getirilmemesi kafalarda soru işareti oluşmasına neden oldu. Gelen yetkililer ve şehirde bulunan turizm firmalarının entegre edilmeden turizm olacağını düşünmek mantıklı görünmemektedir.

Bu konuda ciddi ve kalıcı adımlar atmak istiyor isek şehir olarak bu noktada şehrin dinamikleri olan Turizm şirketlerini yok saymamalıyız. Günümüz de en önemli kavramlardan biri olan turizm ve onu uluslararası bir olgu haline getiren tur operatörleri ve seyahat acenteleri, birbirini tamamlayan iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem turist gönderen hem de turist kabul eden ülkeler için, tur operatörleri ve seyahat acenteleri, belirli destinasyonlara olan uluslararası turizm hareketini yönlendirmektedir. Bu kuruluşlar dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de ve Gümüşhane de turizmin geleceğini belirlemede önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki Türkiye’de ve Gümüşhane de turizmin başarısı, tur operatörlerinin Gümüşhane’yi tur programlarına alıp almamaları ile doğrudan ilişkilidir.

Bir seyahatin ayrı ayrı parçalarının (ulaştırma, konaklama, yeme-içme, eğlence gibi) birleştirilerek müşteriye tek bir ürün ve fiyat olarak satılmasını içeren ve kitle turizmine konu olan paket turların hazırlanması, seyahatle ilgili çalışmaların organizasyonu ve turistik ürün oluşturulması, seyahat işletmeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu noktada şehre gelen tur ve tur operatörlerinin şehrimize bulunan sektör paydaşları ile bir araya getirilmemesi ise turizmin bel kemiği olan acentalarımızı yok saymaktan öteye gitmemektedir.

Devletimiz şehrimizde turizm altyapısı noktasında ciddi yatırımlar yaptı ve ciddi bir potansiyele ulaştı. Bu noktadan sonra ise devlet ve özel sektör el ele vererek pazarlama ataklarını beraber yönetmelidir. Yapılacak tüm organizasyonlarda özel sektörü lütfen paydaş olarak görmemek hatasına düşmeyelim. Çünkü bu şehrin en büyük ekonomik ve sosyal kalkınması turizm ile olacaktır.

Türkiye’de düzenlenen yerel etkinliklerin illere göre dağılımına baktığımızda Gümüşhane 16 etkinlik ile hatırı sayılır bir etkinlik yapma seviyesindedir. Ancak bu etkinlikleri markalaştırmak ve içerik çeşitlendirme noktasında yetersiz kalmaktayız. Bu noktada ise özel sektöre muhakkak ki ihtiyaç duyulmaktadır.

Şehrimizde ki yetkililerimizin turizm noktasında devlet ve özel sektör buluşmasını acilen yapmasını ve bu şekilde gerçekleşen buluşmalar da mutlaka özel sektörün davet edilmesi gerekliliğini düşünmelilerdir ve yok sayılmamalıdırlar.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar