Gümüşhane
Adem Ezber

Adem Ezber

Mail: aezber@gmail.com

Üç Fotoğrafın Hikâyesi

Cumhuriyetle birlikte şehir merkezi değişen birkaç ilden biride Gümüşhane oldu. Bu değişikliğin birçok nedeni vardı; Anayola uzaklığı, Rus işgalinden kurtarılan şehrin kısmen harap olması, ahşap ve toprak yapıların zamana yenik düşmesi, şehre ismini veren gümüş madeninin çıkarılmasının zorlaşması, geçim derdine düşmüş Gümüşhanelilerin başka illere göç etmesi... Neticede Yeni Gümüşhane, Harşit Vadisi boyunca uzanmış bahçeler üzerine inşa edilmeye başlandı. Konaklar teker teker yükselirken, kültürel ve sosyal etkinlikler Halkevinin öncülüğünde peş peşe devam ediyordu. Komisyonlarca düzenlenen etkinlikler, konferanslar, tiyatrolar, eğitimler, spor müsabakaları vb. halen herkesin anılarında canlı olarak durmaktadır. Hemşerilerimizin elbirliği ile şehir yeniden doğmuştu. Yapılan her bir etkinlik bir ilk olarak tarihe geçiyor, imkân ve fırsat dâhilinde belgelenip, fotoğraflanıp kayıt altına alınıyordu. Yeni konaklar, köprüler, yollar, eğitim binaları, halk evi, hükümet binası, PTT, askeri binalar, çarşılar, fırınlar, çeşmeler, açılışlar, müsabakalar vb.

Özellikle 1931-32 yıllarında kurulmuş Halkevine ait iki spor kulübünün (Altıok ve Sümer spor) karşılıklı müsabakaları kısa zamanda şehrin en gözde eğlencesi haline gelmişti. Cumhuriyet Halk Fırkası, Halkevlerini denetliyor, dönem dönem yapılan çalışmaların raporlarını talep ediyordu. Bu sayede arşiv belgelerinde ve gazete köşe yazılarında bilgi ve belgelere ulaşır hale gelmiş olduk. Başlıkta belirttiğim 3 fotoğrafı, ilimiz hakkında yapılan yayınlarda ve birkaç büyüğümüzün özel arşivinde denk gelmiştim. Lakin detaylı bilgi bulamamıştım. Bu arşiv belgesi sayesinde fotoğrafların ne zaman çekildiği, niçin çekildiği ve kaç adet çekildiği bilgisine net olarak ulaşmış olduk. Bir fotoğraf içerisindeki kişileri ise Halim Mısırlıoğlu’nun bilgisi sayesinde tamamlamaya çalıştım. Gelin şimdi Gümüşhane futbol tarihi için önem arz eden bu belgelere hep birlikte göz atalım.

Gümüşhane Halkevi 1934 senesi ikinci üç aylık çalışma raporu.

1- Spor Şubesi, Futbolun muhitte inkişafına çalışmaktadır. Diğer şubeler hakkında malumat yoktur.

C.H.F. Kâtibiumumiliği Yüksek Makamına

Halkevimiz Mayıs ve Haziran 1934 aylarında hassaten iki mühim vazife ifa etmiştir.

1. 24 Şubat 1934 tarihinde tesis edilen Spor şubemizin gençliğe ehemmiyet vermesi lüzumu üzerine lâzım gelen teşebbüslerde bulunulmuş ve buna muvaffak olunmuştur. 8 Mayıs 1934 tarih ve 34 numaralı raporla arz edilen spor şubemiz bu son iki ay zarfında Altıok spor kulübümüzün faaliyeti program ve intizam altına alınarak haftada ikişer gün muayyen zamanlarda talimlere, Cuma günleri de maçlar yapması temin edilmiştir.

     A. Şubenin matlup faaliyette devamını temin etmek üzere mükemmel bir futbol sahası vücuda getirilmiştir.

     B. Altıok kulübümüz için 2 kat forma demirbaş olarak evimizce temin ve mubayaa olunmuştur.

     C. Spor şubesine verilen ehemmiyetten ve muntazaman yapılan faaliyetten mütevellit alaka neticesinde alaka neticesinde Altıok futbol takımına spor sahasında hasım olmak üzere (Sümer Spor kulübü) namıyla ikinci bir kulübün tesisi teşvik edilmiş ve muvaffakiyet elde edilmiştir. Altıok ve Sümer takımları arasında 29 Haziran 1934 Cuma günü saat 16’da Halkevi spor meydanında bir kupa maçı yapılmıştır. Neticede 4 de karşı 5 le Halkevi Altıok takımız galip gelerek kupayı almıştır. Bu maçın hatırası olarak aldırılan üç poz fotoğraftan birer adedi bağlı olarak takdim kılınmıştır.

2. Halkevi için daha müsait yeni bir bina kiralanarak 1 Temmuz 1934 tarihinden itibaren bu binaya taşınılmıştır.

3. Salonumuzda halen Alman malı ve beş sene evvelki modellerden bir radyomuz varsa da bundan layığı veçhile istifade edemiyoruz. Bizim için son model ve kuvvetli bir radyo makinesi almak istiyoruz. Delâletinizle alacağımız makinenin kaç lira ile temin buyrulabileceğinin acilen bildirilmesine müsaadelerini rica eder derin saygılarımı sunarım, Efendim.

Halkevi Reisi.
 

Kupayı kazanan Altıok Kulübü ve Halkevi Yöneticileri

Halkevi Sporcuları (Altıok ve Sümer Kulübü) ve Halkevi Yöneticileri

Halkevi Sporcuları (Altıok ve Sümer Kulübü)

Belge sayesinde ilk spor kulüplerimiz hakkında detaylı bilgiler edinmişken, 3 adet fotoğrafın kupa maçı gününde çekildiğini öğrenmiş olduk. Bunun yanı sıra Gümüşhane ile ilgili ek bilgilere de belge içeresinde ulaşmış olduk. Futbol takımı fotoğrafları zaman içerisinde farklı kaynaklar da karşımıza çıkmıştır. Sırası gelmişken fotoğrafların çekiminden yaklaşık iki ay sonra 09.08.1934 tarihli Son Posta Gazetesinde, Memlekette Spor Hareketleri köşesinde Gümüşhane’de Futbol Faaliyeti başlıklı yazıyı sizlerle paylaşalım. Bu sayede daha net bilgilere de ulaşmış olalım.

Memlekette Spor Hareketleri / Son Posta Gazetesi (09.08.1934) Gümüşhane’de Futbol Faaliyeti

Halkevi spor şubesi 6 ok (Altıok) takımıyla, Sümer spor arasında iki haftadan beri berabere kalınan kupa maçı 27 Temmuz 1934 / Cuma günü yüzlerce seyircinin önünde yapılan maçta 5-2 sayı ve 6 ok takımının galibiyeti ile neticelenmiştir.
Vilayet merkezinde Halkevi spor ile Sümer spor adlı iki spor kulübü vardır. Spor faaliyeti bilhassa bu sene çok canlıdır. Her hafta muntazam eksersizler yapılıyor. Haber aldığıma göre 6 ok takımı yakında Bayburt sporcularını maç yapmak üzere davet edeceklerdir. Gümüşhane (Hususi).
 

Fotoğraf üzerinde yapmış olduğum renklendirme çalışmasını da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Fotoğraftakiler:

1-11-Cemal Ataç21-31-Fazlı Ataç
2- Apti Öztürk12-Vali İbrahim Ethem Aykut(Topal Vali)22- İhsan Mısırlıoğlu (Halim Mısırlıoğlu’nun babası)32-
3-13-23-Dr.Kamil Öner33-
4-14-24-34-Fahri Ataç
5-15-Muhsin Sair Kadirbeyoğlu25-35-Necdet Gürpınar
6-16-26-36-Ziver Özer
7- Hicabi Ataç17-27-37-Necmettin Kadirbeyoğlu
8-18-28-38-
9-Milli Eğitim Müdürü Vehbi Okay19-29- 
10-20-30- 

 

O günleri yaşamış ya da ilk ağızdan dinlemiş kişilerin Gümüşhane’ye farklı bir bakış açısı ve aidiyetlik hissiyatı var. Nasıl olmasın ki!
Koca şehri kendi elleri ile imar etmiş, birlik ve beraberlik içerisinde çok sayıda etkinlikler yapmayı başarmışlardır. Sonra Gümüşhane’yi bizlere emanet ederek geçip gittiler. Hepsini rahmet ve saygıyla anıyoruz.
 

Kaynaklar:
 Araştırmacı Yazar: Adem Ezber
 Gümüşhane Halkevi 1934 senesi ikinci üç aylık çalışma raporu. Devlet Arşivleri 28.11.1934 Son Posta Gazetesi (09.08.1934)

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar