Gümüşhane

Gümüşhane’de İranlı Yönetmenin Ödüllü Filmi İçin Etkinlik Düzenlenecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhane’de İranlı Yönetmenin Ödüllü Filmi İçin Etkinlik Düzenlenecek
Abone ol
Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evinde Film İzleme Etkinliği düzenlenecek.

Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evinde Film İzleme Etkinliği düzenlenecek. Gümüşhane Kitap Kulübü, Gümüşhane İzcilik Kulübü ve Gümüşhane Belediyesi tarafından organize edilecek olan etkinlikte ödüllü İranlı Yönetmen Bahman Ghobadi’nin “Kaplumbağalar da Uçar” filmi izlenecek.

14 Mart Perşembe(Bugün) Teravih Namazı sonrası saat 20.45’de başlayacak 2004 yapımı film, çok sayıda festivalden ödüller kazandı. Filmde Türkiye Irak sınırında bulunan, bir mülteci kampında yaşayan çocukların; savaşta çektiği acıları, yoksullukları, psikolojik durumları, hayatta kalma mücadeleleri ve geçim sıkıntıları konu ediliyor.  

Bahman Ghobadi’nin yazıp yönettiği filmin bir diğer özelliği de oyuncuların daha önce televizyon dahi görmemiş çocuklardan oluşmasıdır. Film ile ilgili yapılan; “Yüreğinizi yerinden sökecek bir film” yorumları ise ne denli bir duygusal yoğunluğun izleyiciyi beklediği sorusuna karşılık geliyor.

Birçok kültürel öğeye atıf bulunulan filme neden “Kaplumbağalar da Uçar” adı verildiği sorusunun cevabı eski bir hikâyede gizli. Hikâyeye göre; “Gölde yaşayan bir kaplumbağa, her gün etrafında kanat çırparak yükselen kuşlara özenip, uçmayı ve gölün karşı kıyısına geçmeyi diler. Dileğini kuşlara söyler ve kuşlar da ”Uçabilirsin. Kaplumbağalarda uçar.’’ Diye cevap verir. İki kuş kaplumbağaya bir dal uzatırlar ve ağzıyla sımsıkı tutunmasını söylerler. Kaplumbağa bu dala tutunur. Kuşlar havalandıkça ömrü boyunca hiç bu kadar yükseğe çıkmayan kaplumbağanın şaşkınlık içinde ağzı açık kalır. Ağzını açmasıyla birlikte dalı bırakır ve göle düşer. Hayatının ne bir adım ilerisine ne bir adım gerisine. Sırtında koca bir kambur gibi taşıdığı yüküyle, eviyle, ocağıyla, usul usul yaşadığı, ait olduğu dünyasına.” Tıpkı savaşın çocukları gibi…

Bahman Ghobadi çektiği bu filmi;fillerin tepiştiği ancak her daim karıncaların ezildiği bu dünyada,  politik kararlara kurban edilen tüm masum çocuklara ithaf etmiştir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhane Özel Harekât, PÖH Kurucusunu UnutmadıÖnceki Haber

Gümüşhane Özel Harekât, PÖH Kurucusunu U...

DSİ'den Gümüşhane'ye 23 Milyarlık Yatırım!Sonraki Haber

DSİ'den Gümüşhane'ye 23 Milyarlık Yatırı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar