Gümüşhane

5 liradan ucuz ekmek kalmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
5 liradan ucuz ekmek kalmadı
Abone ol
Gümüşhane'de ekmek fiyatlarına önceki gün yapılan yüzde 20'lik zamla birlikte satılan en ucuz ekmek 5 TL oldu.

Gümüşhane'de ekmek fiyatlarına 18 Kasım tarihinde maliyetlerin artması gerekçesiyle yapılan yüzde 18'lik zammın ardından 2 ay sonra bu kez yüzde 20'lik zam yapıldı.

Yeni zamla birlikte daha önceki tarifede belirtilmesine rağmen fırınların üretmekten imtina ettiği ve 3,5 liraya satılan 350 gramlık ekmek iptal edilerek yeni tarifede 420 gramlık ekmek 5 liraya satılmaya başlandı.

Yeni tarifeyle birlikte Gümüşhane'de en ucuz ekmek 5 TL'ye satılırken ekmeğin kilogramı 12 TL'ye, köy ekmeğini fiyatı da 12 liraya çıkarıldı. 

Sade pidenin 7 liraya yükseldiği Gümüşhane'de yumurtalı pide 8, susamlı pide 8,5 TL olarak belirlendi. Yeni tarifede 400 gramlık lavaşın fiyatı da bir önceki fiyatına göre yüzde 50 oranında artırılarak 6 TL'ye yükseltildi.

Ekmek zammının ardından bir açıklama yapan Tüketici ve Çevre Haklarını Koruma Derneği ve Kamuoyu Bilinçlendirme Derneği Başkanı Eyyüp Demirel, yüksek gramajlı satılan ekmek nedeniyle ekmek israfının yaşandığı Gümüşhane’de tarifelere 250 gramlık ekmek konulmadığı için Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığını eleştirdi.

Ekmeğe yapılan zammın en çok güçsüz olan yoksul tüketiciyi etkileyeceğini belirterek, Rize’de 250 gram halk ekmeğinin 2 TL’ye satıldığını kaydeden Demirel, “Maliyeti gerekçe göstererek zam yapanlara sormak gerekir. Rize halk ekmek zararına mı satılıyor? Eğer halk ekmek maliyetine ekmek satışı yapıyor ise, sizler yüzde yüz ticari kar ile mi ekmek satışı yapmak istiyorsunuz? Ekmek raflarında etiket yönetmeliğine göre etiket uygulaması yapılmamaktadır. Fırınlarda, market ve bakkallarda ekmek fiyatları ve gramajı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Tüketicinin ekmek alırken gramajı fiyatından anlaması istenmektedir. Bu uygulama tüketiciyi istismara açıktır. Denetim mekanizması artırılmalı, ekmeğin gramaj ve fiyatını belirten etiket ve ekmeğin katkı maddelerini gösterir açıklayıcı bilgiler yoktur” dedi.

Açıklamasında fiyat tespit komisyonlarında tüketici derneği temsilcisi bulunmadığını, birçok alanda olduğu gibi bu alanda da tüketicinin Gümüşhane’de hakkı olan temsil hakkının yok sayıldığını dile getiren Demirel, “Odaların aldığı zam kararı tüketiciyi istismara açıktır. Tek taraflı bir karardır. Zam kararını alan sayın yetkililer açlık sınırının olduğu ülkemizde, yoksulun açlığını giderecek ekmeği ile oynanmaması için, ekmeğinin küçülmemesi için, Ekmek zam kararını geri alın. Gümüşhane’mizde yoksulluk sınırı altında olduğu tüketiciler sosyal sorumlulukları ve hakları gereği 1 gün ekmek almamaya davet ediyoruz” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Giresun’da otobüs kazası: 10 yaralıÖnceki Haber

Giresun’da otobüs kazası: 10 yaralı

Akçay: Deveboynu suyuna ihtiyacımız varSonraki Haber

Akçay: Deveboynu suyuna ihtiyacımız var

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar