Gümüşhane

Aysın-Rafet Ataç ilkokulundan ahde vefa

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Gümüşhane’de hayırsever kimliğiyle, eğitime, okumaya verdiği katkılarla bilenen ve kentin köklü ailelerinden birine mensup olan Av. Rafet Ataç, vefatının yıldönümünde adını verdiği Aysın-Rafet Ataç İlkokulu tarafından unutulmadı.

Geçtiğimiz yıl 20 Ekim tarihinde 86 yaşında hayata gözlerini yuman Ataç, son günlerinde Gümüşhane Üniversitesine 55 bin kitaptan oluşan bir kütüphane, Milli Eğitim Müdürlüğüne 1,5 milyon TL bağışı ve Aysın Rafet Ataç İlkokulu gibi devasa eserler bırakmış, kendi adını taşıyan Vakfı aracılığı ile de çok sayıda üniversite öğrencisine burs desteği sağlıyordu.

İstanbul’da Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verilen Ataç’ın vefat yıldönümünü hazırladıkları video ile anan Aysın-Rafet Ataç İlkokulu yönetici, öğretmen ve öğrencileri ahde vefa örneği gösterdi.

Eğitimci-yazar İsmail Hayal'in kaleme aldığı “Rafet Ataç” adlı şiiri okulun 4/A sınıfı öğrencilerinin seslendirdiği ve Rafet Ataç’ın fotoğraflarının yer aldığı videoda konuşan okul müdürü Şinasi Çalışkan, "Örnek kişiliği, hayatı ve hayırseverliğiyle okulumuza, şehrimize büyük katkılarda bulunmuş olan Sayın Rafet Ataç, okulumuzun eğitim, öğretime başladığı yıldan günümüze kadar okulumuza maddi katkısının yanı sıra okulumuza kazandırmış olduğu kütüphane, fen bilimleri laboratuvarı, akıl oyunları sınıfının oluşturmasına da desteğini esirgememişlerdir. Onun ve ailesinin ismi okulumuzda eğitim gören geleceğimizin teminatı öğrencilerimizle her daim yaşayacaktır. Okulumuza, şehrimize eser kazandırmış olan kıymetli büyüğümüz Sayın Rafet Ataç Beyefendi'yi ahirete irtihalinin sene-i devriyesinde rahmetle yad ediyorum" dedi.

Hem videoyu hazırlayıp hem de Ataç'ın özgeçmişini okulun sınıf öğretmeni Aysel Sungur seslendirirken, videoda Türkiye'de ilk defa Avukat Sezai Ataç'la birlikte ortak avukatlık bürosunu kurarak hukuk bürosunun bulunduğu binanın 200 metrekarelik bölümünü kütüphane yaparak Türkiye'de bir ilk olacak hukuk kütüphanesini kuran Rafet Ataç rahmetle yad edildi.

Rafet Ataç

Hayırda en önde, 
Güven sözünde, 
Dünyanın serveti yoktur gözünde, 
Asalet yatıyor mutlak özünde, 
Üstat Rafet Ataç, unutulur mu? 

Okullar yaptırır, çocuk okutur, 
Gönülden terası nakış dokutur,
Kütüphane kurar terin akıtır, 
Üstad Rafet Ataç, unutulur mu?

Özünde beslenir vatan sevdası, 
Gümüşhane için bütün mirası, 
Bu memleket onun ortak paydası,
Üstad Rafet Ataç, unutulur mu? 

Pos bıyığı örter güleç yüzünü, 
Eğer hayır varsa verir sözünü,
Budaktan sakınmaz kartal gözünü, 
Üstad Rafet Ataç, unutulur mu? 

Asildir asalet Ataç soyundan,
Osmanlı kökeni Kayı boyundan,
İbret almak gerek örnek huyundan,
Üstad Rafet Ataç, unutulur mu? 

Hayali meth etmez gerçeği yazar, 
Haline baktım da eyledim nazar,
Dünya denen işte bir nevi pazar,
Üstad Rafet Ataç, unutulur mu? 

Av. Rafet Ataç kimdir? 

Aslen Kadirbeyoğlu-Ataç sülalesinden olup Gümüşhanelidir. 15.04.1936 tarihinde Kars Göle’de doğdu. İlkokulu Göle’de, ortaokulu memleketi Gümüşhane’de 1953 yılında tamamlamıştır. 1956 yılında Erzurum Lisesi Fen Kolundan mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesini kazandı ve 1960 yılında mezun oldu. Yedek Subay askerlik sonrası 1965 yılında İstanbul Barosuna kaydoldu. Bu tarihten itibaren kendisine ait Hukuk Bürosunda avukatlık mesleğine devam etmektedir. Türkiye’de ilk defa Av. Sezai Ataç’la birlikte ortak avukatlık bürosu kurmuş ve büyük şirketlerin hukuki işlerini yapmıştır. Mesleği alanında vergi rekortmeni olmuştur. Ortağı Sezai ATAÇ’ın ölümünden sonra satın aldığı Ataç Han’da Ataç Hukuk Bürosu’nu kurmuştur. Birçok büyük şirketin avukatlık ve hukuk müşavirliği görevlerini sürdürmektedir. Memleketi Gümüşhane’de eşi ve kendi adına bir Aysın Rafet Ataç ilköğretim Okulu’nu yaptırmıştır. Ayrıca Osmanbey Abide-i Hürriyet Caddesindeki Hukuk Bürosunda bulunduğu binanın 200 m2’lik bölümünü kütüphane yapmış 40.000 kaynak eser ve 600’e yakın dergiyi hukuk bölümü, okuma salonu, müdüriyet, ana kütüphane ve dergilik olarak halkın istifadesine sunmuştur. Türkiye’de bir ilk olacak Hukuk Kütüphanesi’ni kurma aşamasına gelmiştir. 11 bursiyer ile başlattığı burs çalışmasına 40 öğrenci ile devam etmektedir. Eşi Aysın Ataç’la birlikte ismini verdiği Aysın-Rafet Ataç Vakfı ile eğitim, sağlık ve kütüphane hizmetleri alanında katkılarına devam etmektedir. İsmi eşi Aysın Hanımla birlikte Gümüşhane’de yaptırdığı Aysın Rafet Ataç İlkokulu’nun olduğu sokağa verilmiştir. Evli ve iki evlat sahibidir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başarı hikayeleri TEDx Gümüşhane University’de anlatıldıÖnceki Haber

Başarı hikayeleri TEDx Gümüşhane Univers...

Asırlık çınar Ayşe Nine'ye ziyaretSonraki Haber

Asırlık çınar Ayşe Nine'ye ziyaret

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar