Gümüşhane

Buzağılar Kurtuldu!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Buzağılar Kurtuldu!
Abone ol
Geçtiğimiz haftalarda ilimizde oldukça fazla gündem olan ve bürokrasiyi seferber eden küpesiz süt buzağılarının kesimi ile ilgili TBMM’den sevindiren haber geldi.

TBMM’den geçen torba yasa teklifine göre küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi işlemine son verildi. Küpesiz yakalanan buzağı, kuzu, oğlak ve gebe hayvanlar artık kesilmeyecek, bu hayvanlar karantinaya alınacak.

Gümüşhane’de 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36’ıncı maddesi gereğince, geçtiğimiz haftalarda 17 adet süt buzağısının kesilmesi tepkilere neden olmuştu. Daha sonra yine aynı satıcılar tarafından 19 adet süt buzağısının yakalanarak kesime gönderilmesini ise bürokrasi engellemişti. Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek gazetemize yaptığı açıklamada, ”Buzağıların kesilmemesi noktasında elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Şu an itibari ile Tarım İl Müdürlüğümüz uhdesine yediemine aldırdık. Görüşmelerimiz devam ediyor’’ açıklamasında bulunmuştu. 19 adet süt buzağısının kesimden bürokrasi eliyle kurtarılmasının ardından 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun değişmesi gerekliliği kamuoyu tarafından dile getirilmişti. Konu ile ilgili Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen de, şu anda mecliste bu kanunun değişmesi için çalışmaların sürdüğünü açıklamıştı. Tüm bu yaşananlar doğrultusunda, dün gece yarısı TBMM’den çıkan Torba Kanun Teklifi’nin kabul edilmesiyle, küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi işlemine son verildi. Küpesiz yakalanan buzağı, kuzu, oğlak ve gebe hayvanlar artık kesilmeyecek, bu hayvanlar karantinaya alınacak.

‘6 Aylıktan Küçük Koyun, Keçiler Ve Bir Yaşından Küçük Sığır Cinsi Hayvanlar Kesilmeyecek’

Gümüşhaneli üreticilerin yeni doğan hayvanlarını mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini söyleyen Gümüşhane Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necmettin Aygün, meclisten çıkan torba yasa ile birlikte buzağı, kuzu, oğlak ve gebe hayvanların kesilmemesinin sevindirici bir haber olduğunu söyledi. Aygün, ‘’Dün gece TBMM’den çıkan torba yasa ile birlikte Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda değişiklik yapılarak, "hayvan sağlığı, hayvan refahı ve zootekni ile ilgili yaptırımlar" yeniden düzenlendi. Düzenlemeyle, işletme başına uygulanan idari para cezalarının hayvan başına uygulanması amaçlanıyor. Bu kapsamda,  Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen esaslara uygun olarak hayvanlarını tanımlatmayan, hayvanlarını kayıt altına aldırmayan ve gerekli bildirimlerde bulunmayan hayvan sahiplerine, sığır cinsi hayvanlar için hayvan başına 50 lira, koyun ve keçi türü hayvanlar için hayvan başına 5 lira, diğer hayvan türleri için hayvan başına 50 lira, işletmelerini kayıt altına aldırmayan ve kayıt tutmayan hayvan sahiplerine ise işletme başına 200 lira idari para cezası verilecek.  Tanımlattırılmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçiler, nakil sırasında yakalanmaları halinde gebe hayvanlar, 6 aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar hariç olmak üzere tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilecek ve sahibine teslim edilecek. Tanımlattırılmamış gebe hayvanlar, 6 aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar nakil esnasında yakalanmaları durumunda kestirilmeyecek, sahibinin bilgisi dahilinde karantina altına alınacak. Karantinayla ilgili konular, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenecek. Buradan tüm üreticilerimize tekrar sesleniyorum, yeni doğan hayvanlarınızı mutlaka kayıt altına aldırın’’ dedi.

Kaynak:Gümüşkoza


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kaymakam Ayvat: Herkesin polisi kendi vicdanıdırÖnceki Haber

Kaymakam Ayvat: Herkesin polisi kendi vi...

14 Mart Tıp Bayramı Kutlama MesajlarıSonraki Haber

14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Mesajları

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar