Gümüşhane

Dışı Hamam İçi Ahır!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dışı Hamam İçi Ahır!
Abone ol
Eski Gümüşhane olarak bilinen, bir dönem Rum, Ermeni ve Türklerin bir arada yaşadığı tarihi Süleymaniye Mahallesinde bulunan Çaput Hamamı, mahallede...

Eski Gümüşhane olarak bilinen, bir dönem Rum, Ermeni ve Türklerin bir arada yaşadığı tarihi Süleymaniye Mahallesinde bulunan Çaput Hamamı, mahallede yaşayan vatandaşlar tarafından ahır olarak kullanılıyor. Yaklaşık 450 yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin edinilen hamamın içler acısı hali turizm hassasiyetimizi gözler önüne seriyor.

Gümüşhane Süleymaniye mahallesinde, Ulu Cami’nin bulunduğu mevkiinin tam karşısındaki yamaçta yaklaşık yarım asır önce inşa edilen “Çaput Hamamı” günümüzde ahır olarak kullanılıyor. Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan ve yüzyıllar boyunca Türk, Ermeni ve Rumlar'ın bir arada yaşaması nedeniyle 'Hoşgörü merkezi' olarak nitelendirilen kente bizlerin ne kadar hoşgörülü davrandığı tartışma konusu.

Doğa ile tarihin buluştuğu tarihi Süleymaniye Mahallesi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlarken, mahallede bulunan ve vakıf eseri olan Çaput Hamamı vatandaşlardan tepki topluyor. Şehre adını veren "Gümüş" madenlerinin yüzyıllar boyunca işletildiği mahallede, o yıllarda maden işçilerinin de aktif olarak kullandığı hamamı ziyaret eden turistler hayvan gübresiyle karşılaşıyor. Sosyal medya mecralarında tarihi hamamın içler acısı görüntülerini paylaşan ziyaretçiler hamama sahip çıkılmamasına tepki gösteriyor.

Belediye Mücavir alanında olan Çaput Hamamı, belediyelerce tayin edilecek bölgeler içinde hayvan ahırı bulundurulması yasak olmasına rağmen tarihi hamamın ahır olarak kullanılmasına tepki gösteren halk, Belediyenin ve zabıtanın özellikle tarihi Süleymaniye mahallesini denetlemesini istiyor. Gümüşkoza gazetemizin edindiği bilgiye göre Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün tarihi Çaput hamamıyla ilgili yatırım çalışması var ancak yeterli kaynak bulunamadığı için restorasyon çalışmaları hayata geçirilemiyor.

Kentin idarecilerinde de var olan bu duyarsızlığın son bulması ise Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında Gümüşhane diye bir ilin olduğunu hatırlaması ile mümkün olacak gibi görünüyor


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
iPhone 15 Pro ProRes Videoların Harici Depolamaya Kaydedilmesini DestekliyorÖnceki Haber

iPhone 15 Pro ProRes Videoların Harici D...

Gümüş 1 puanla yetindiSonraki Haber

Gümüş 1 puanla yetindi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar