Gümüşhane

GÜ’de Organ Bağışı Haftası etkinliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GÜ’de Organ Bağışı Haftası etkinliği
Abone ol
Gümüşhane Üniversitesinde 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle toplumda organ bağışı hakkında bilgi düzeyini arttırmak ve üniversite içinde organ bağışını sağlamak amacıyla “Her Organ Filizlenen Yeni Bir Candır” konulu etkinlik düzenlendi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte organ nakli transplantasyonu ve bağışı hakkında bilgiler verilerek, her ölen kişiden organ nakli yapılıp yapılmadığı, Türkiye’de hangi organ ve dokulardan organ nakli yapılabildiği, Türkiye’de organ nakli yapmanın yasal mevzuattaki yeri ve tarihçesi, beyin ölümünün ne demek olduğu ve nedenleri, beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farklar, beyin ölümüne kimlerin karar verdiği, dinen organ bağışının uygunluğu ve kimlerin bağışta bulunabileceği konularında açıklamalar yapıldı.

Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans Salonu’nda düzenlen etkinliğin açılış konuşmasını Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan yaptı. 

Prof. Dr. Merdan konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında ‘Organ ve Doku Bağışı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ nakli vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi de organ bağışıdır. Organ bağışı önemli ve hayati bir konudur. Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Bu amaçla da etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta SHMYO Diyaliz programı Öğr. Gör. Gökcem Duru, Yaşlı Bakım programı Öğr. Gör Hatice Oğuzhan ve Gümüşhane İl Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Neşe Öztürk olmak üzere herkese teşekkür ederim.”

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan konuşmasının ardından Öğr. Gör. Hatice Oğuzhan ile Gümüşhane İl Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Neşe Öztürk tarafından organ bağışı ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. 

Etkinlik sonunda 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası etkinliklerinde verdiği katkıdan dolayı İl Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Neşe Öztürk’e SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. 

Etkinlik kapsamında düzenlenen “Her Organ Filizlenen Yeni Bir Candır” temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de çeşitli hediyeler takdim edildi.

Etkinliğin organ bağışının önemine dair farkındalık oluşturmayı ve toplumumuzu bu konuda bilinçlendireceğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Organ bağışı, hayat kurtaran bir eylemdir. Bir kişinin bağışladığı organlar, başka bir kişinin yaşamını sürdürmesine olanak tanır. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın özverili çalışmalarıyla gerçekleştirilen bu etkinlik, toplumumuzun sağlık konusundaki bilinç seviyesini arttırmayı hedeflemektedir. Gümüşhane Üniversitesi olarak, sadece akademik başarıları değil, aynı zamanda toplumsal sorumlulukları da önemsiyoruz. Bu etkinlik, öğrencilerimize ve personelimize sağlık konusunda sorumluluk bilinci kazandırmak, toplumumuza faydalı olmak adına atılmış önemli bir adımdır. Bu vesileyle etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen SHMYO öğretim elemanalrımz başta olmak üzere öğrencilerimize, personelimize ve Gümüşhane İl Organ Nakil Koordinatörlüğümüze teşekkür ediyorum.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhanespor’dan Kombine ÇağrısıÖnceki Haber

Gümüşhanespor’dan Kombine Çağrısı

Aslan: Adalet göğün direğidir, yıkılırsa gökyüzü yerinde durmazSonraki Haber

Aslan: Adalet göğün direğidir, yıkılırsa...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar