Gümüşhane

Gümüşhane’nin Risk Haritası Çıkarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhane’nin Risk Haritası Çıkarıldı
Abone ol
Gümüşhane Üniversitesi akademisyenler ve öğrenci Rabia Kanyılmaz TÜBİTAK projesi kapsamında yaptıkları araştırmada, Gümüşhane’de Kış mevsiminde ilk buzlanan ve kapanan yolları tespit etti.

Gümüşhane Üniversitesi akademisyenler ve öğrenci Rabia Kanyılmaz TÜBİTAK projesi kapsamında yaptıkları araştırmada,  Gümüşhane’de Kış mevsiminde ilk buzlanan ve kapanan yolları tespit etti. Yapılan araştırmada risk haritası oluşturuldu.

Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Işık, Dr. Öğr. Üyesi Selam Eraslan, 3.sınıf öğrencisi Rabia Kanyılmaz ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden Dr. Savaş Çağlak Kış mevsiminde Gümüşhane’de ilk buzlanan alanların tespiti için TÜBİTAK’a proje hazırlandı. Hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Projede Gümüşhane için buzlanma alanları anlatan bir risk haritası çıkarıldı. Çıkarılan haritada kentte buzlanmanın ilk meydana geldiği alanlar kırmızı renkte gösterildi. Akademisyen ve bölüm öğrencisi Kanyılmaz tarafından hazırlanan projesi sonucu oluşan risk haritası yetkililere teslim edilecek. Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Işık, oluşturulan risk haritasının yanında buzlanmanın ilk meydana geldiği alanlar için kurulacak olan güneş panelleri ile yerin alttan ısıtma sistemini önerdi.  

‘GÜMÜŞHANE’DE 103 GÜN DON GÖRÜLMEKTEDİR’

Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Işık, Gümüşhane’de karasal iklimin hakim olduğunu belirterek, “Bilindiği üzere Gümüşhane şehri her ne kadar Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde olsa da şehirde daha çok karasal iklim görülmektedir.  Bu iklim özelinde Gümüşhane şehrinde yıllık olarak donlu gün sayısı 103 günü bulabilmektedir. Yani yılın yaklaşık 3’te 1’inde sıcaklıklar 0 derecenin altında olabilmektedir. Bu donlu günleri ocak ayında 25 Şubat ayında 21 Mart ayında 16 gün olarak görmekteyiz. Haliyle bu kış aylarında düşen sıcaklığa bağlı olarak buzlanma olayı çok yaşanmaktadır ve bu durum Gümüşhane şehrinde yaşayan insanlarda sakatlanmalara, yaralanmalara, sosyal hayat aksamalarına ve hatta trafik kazalarına neden olmaktadır. Özellikle yağmur ve eriyen kar sularının siyah buz (berrak buz) olarak adlandırılan bir tabakanın geliştiğini gördük. Bizde bu durumlardan yola çıkarak Gümüşhane şehrinde ilk buzlanmanın yaşandığı mahalle, cadde ve sokakları belirleyebilir miyiz düşüncesiyle lisans öğrencim Rabia Kanyılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Selim Eraslan ve Dr. Savaş Çağlak ile bir proje hazırladık. Ardından projeyi TÜBİTAK’ın 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programına sunduk ve destek aldık. Bu destek ile beraber araştırmamızı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Aysın Rafet’ten Filistin için dev kermesÖnceki Haber

Aysın Rafet’ten Filistin için dev kermes

Genç Mimar Karabulut Bende Varım DediSonraki Haber

Genç Mimar Karabulut Bende Varım Dedi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar