Gümüşhane

İşgalciler Kazandı: TOKİ projeden vazgeçti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İşgalciler Kazandı: TOKİ projeden vazgeçti
Abone ol
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Hasanbey Mahallesi Çamlıca TOKİ’nin altına yapılacak olan konutlar askıya alındı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Hasanbey Mahallesi Çamlıca TOKİ’nin altına yapılacak olan 2.etap 357 konut, 1 adet ticaret merkezi ve 1 adet ilköğretim okulu inşaatlarıyla altyapı ve çevre düzenlemesi işi 2 defa ihaleye çıktı. Yapılan ihalelerin sonuçlanmaması ve artan maliyeti projenin başlamasına engel oldu. Artan maliyetler, vatandaşların TOKİ’den alacakları konut fiyatlarının net ve sabit olmaması, konut alınmasında tereddüt yaşattı. TOKİ’de iki kere ihaleye çıkan projenin sonuçlanması ve vatandaşlar tarafından projenin rağbet görmemesinden endişe ederek, 357 konut, 1 adet ticaret merkezi ve 1 adet ilköğretim okulu projesini askıya aldı.

Hasanbey Mahallesinde yaklaşık 92 bin metre kare alan kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılarak TOKİ tarafından 357 konut inşa edilmesi planlanıyordu.  Kentsel dönüşüm projesi kapsamında hazine arazisi üzerinde bulunan binaların yıkılarak,  TOKİ tarafından 357 konut, 1 adet ticaret merkezi ve 1 adet ilköğretim okulu inşaatlarıyla altyapı ve çevre düzenlemesi hedeflenen proje durmak zorunda kaldı.  Proje Aralık 2022 tarihinde ihale edilmesine rağmen mahalle sakinlerinin rızası olmadığı için çalışmalar başlatılamadı. Mahalle sakinleri ise arazinin devletin olduğunu lakin kendilerinin de yapı kayıt belgelerinin bulunduğunu ve bu nedenle TOKİ’ nin kentsel dönüşüme aldığı  mevcut alanda yapılacak konutlardan parasal olarak güçlerinin olmamasından dolayı inşaatları durdurmak için hukuki yola başvurmuşlardı. TOKİ tarafından yapılması planlanan ve iki kez ihaleye çıkan 357 konutun yapılacağı bölgenin devlet arazisi olduğu, geçmiş yıllarda binalar için yapı kayıt belgesi alan vatandaşların sadece bina üzerinden yasal hakları olduğu ve araziyle ilgili yasal bir hakları olmadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili hukuk sürecinin devam ettiğini belirten Avukat Akın Demir, TOKİ’nin projeyi askıya aldığını söyledi. Demir,

“TOKİ daha öncesinde vatandaşların yapı kayıt belgelerinin olduğunu bilmiyormuş, yani burada yapı kayıt belgesi hak sahiplerinin durumuyla ilgili onlara net bilgi verilmemiş, aydınlatılmamış. Vatandaşlara tapuların verileceği söylenmiş” diye konuştu.  

 Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Hasanbey Mahallesi sakini bir vatandaş ise, Belediye başkanının kendilerine getirdiği yıkım parası teklifini reddettiklerini söyleyerek,

“43 civarında hak sahibi var, hiç birimiz de bu teklifi kabul etmedik. Evlerimizden çıkmak istemiyoruz.  Daha önce güzeller mahallesinde benzeri bir durum yaşandığından onu örnek alarak hakkımızı mahkemede aradık. Şuan durdurma kararı alındı ve TOKİ’de bizim mağdur olmamızı istemediği için projeden çekilme kararı aldı” dedi.

Gazetemizin edindiği bilgiye göre, söz konusu arazisinin devlete ait olduğu ve bu nedenle belediye tarafından vatandaşlara arazi tapusu verilmesi mümkün değil.  TOKİ’nin yapmayı planladığı konutlar için maliyetlerin giderek artması, ihalenin sonuçlanmaması ve vatandaşa kesin bir rakam verilememesi projenin askıya alınmasına neden oldu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Kaptan imzayı attıÖnceki Haber

Kaptan imzayı attı

Gümüşhanespor, Kömürcü İle Sözleşme UzattıSonraki Haber

Gümüşhanespor, Kömürcü İle Sözleşme Uzat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar