Gümüşhane

Kaya: Gümüşhane’de tabuların yıkılması gerekiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kaya: Gümüşhane’de tabuların yıkılması gerekiyor
Abone ol
Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde hafta sonu düzenlenen ve finali Tersun Tüneli talebiyle Tersun Dağı geçidinde yapılan “2. Dünü, bugünü yarını Şiran” sempozyumu düzenleme heyeti Gümüşhane halkına ve basınına teşekkür etti.

Gümüşhane Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF), Şiran Eğitim Kalkınma Vakfı (ŞEKAV) öncülüğünde Şiran Belediyesi ev sahipliğinde Gümüşhane Üniversitesi, GÜSİAD, Yeşilbük Belediyesi ortaklığıyla düzenlenen sempozyumun ardından organizasyon komitesi Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan tarihi Süleymaniye Mahallesinde bulunan uygulama otelinde Gümüşhane basınıyla bir araya geldi.

ŞİDEF Genel Başkanı Serkan Kaya, GÜSİAD Genel Başkanı Dr. Yüksel Yalçın, ŞİDEF Danışma Kurulu Başkanı Yüksel Hamzaoğlu, sempozyumun akademik başkanı Prof.Dr. Oktay Yıldız, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, gazete sahipleri, ajans temsilcileri ve basın mensuplarının katıldığı programda önemli açıklamalar yapıldı.

“Bu sempozyumlardaki amacımız Şiran için, memleket için bir reçete ortaya koymak”

İlk olarak söz alan ŞİDEF Genel Başkanı Serkan Kaya, “Biz memleketimizi seviyoruz. Şiran ilçesinin gelişimi için önemli olan Tersun Dağı tünelinin yapılmasının gerekliliği ve bu tünelin bölgenin kalkınması, ulaşımı ve ticareti üzerindeki olumlu etkileri sempozyumda vurgulandı. Bu sempozyumlardaki amacımız Şiran için, memleket için bir reçete ortaya koymak. Şiran’ın kalkınma modelleri, tarım, hayvancılık her şeyi masaya yatırdık ama her işin yapımı lojistiğe dayanıyor. Yolun yaz kış çalışma verimi, genişliği bizi döndü dolaştırdı be yaparsan yap öncelik Tersun Dağının tünelle geçmek olduğu öngörüldü. O yoldan çok sayıda yabancı plakalı, Akdeniz plakalı araçlar da geçiyor. Bu yolun önemine Ruslar, Gürcüler, Akdeniz'den gelenler anladı da dedik biz maalesef başta Gümüşhaneli bürokrasi ve siyasiler olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine anlatamamışız dedim” dedi.

“Bu yol yeni ipek yolu”

Gümüşhane için memleketin gerçeklerini daha yüksek sesle söylemek gerektiğinin altını çizen Kaya, “Maçı kurallarına göre oynayalım. Şuan Bakanlıktan bir randevu alınması söz konusu. Bu yolu sadece Şiran’ a mal etmek, Musalla deresine mal etmek çok komik olur. Bu yol yeni ipek yolu. Bu yolun yapılmasıyla çok daha yeni şeyler konuşulabilir. Demiryolunun daha da hızlanması, limana daha yakınlık, yatırımcının artması gibi. O yolun tünel kısmı yapıldıktan sonra bırakın Gümüşhane'yi Kayserili ihracatçı bile Sivaslı birisi bile gelip buraya deposunu, antreposu, yan üretimini yapar.  Biz bunları memleket için söylüyoruz” diye konuştu.

“Gümüşhane’de tabuların yıkılması gerekiyor”

Burada yaşayan insanları bazen ümitsiz gördüğünü, “Boşuna uğraşıyorsunuz” diyenler olduğunu belirterek Gümüşhane’de tabuların yıkılması gerektiğinin altını çizen Kaya, “Ben sempozyuma Bağımsız Türkiye Partisi'nden, Zafer Partisi'ne, AK Parti'den MHP il başkanlarını varana kadar tüm siyasi partileri ve oda başkanlarını davet ettim. Gelenlere teşekkür ederiz. Biz Gümüşhane'nin evladıyız. İstiyorum ki Türkiye'nin dört bir tarafında tüm konjonktürden hemşerilerimiz olsun. Biz buraya bir aidiyet hissediyoruz. Gümüşhane’yi biz iliklerimize kadar yaşıyoruz. Bu sempozyumdaki amacımız ortaya bir reçete sunmaktı. Biz bu sempozyumun üçünü, dördüncüsünü de yapsak o projeye kazma vurulmadan bizim tüm çıktılarımız Tersun Tüneline gidiyor. Gümüşhane'ye dair de çok konuşacağımız şeyler vardır. Biz Gümüşhane'yi bir bütün görüyoruz. Gümüşhane'yi biz cani gönülden seviyoruz. Bizim için Gümüşhane çok şey ifade ediyor” ifadelerini kullandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) akademisyenlerinden ve sempozyum akademik başkanı hemşehrimiz Prof.Dr. Oktay Yıldız ise konuşmasında Gümüşhane’de istişare kültürünün zayıf olduğunu ve ortak akıl olmadığı için çok verimli şeylerin ortaya çıkmadığını söyledi.

“Trabzon limanını Tersun Dağı ve Gölova yoluyla İç Anadoluyla buluşturmamız lazım”

Büyük bir ülkeye gidildiğinde bir şehrin 50 yıl sonraki yatırım planlarının belli olduğunu dile getiren Yıldız, “Yani 50 yıl sonra hangi alanlarda yatırım yapacaklar, hangi yönde büyüyecekler bellidir. Şiran’da sivil toplum kuruluşları çok aktif çalışıyor. Biz kendi aramızda çalıp söylemedik bu sempozyumda. Biz Gümüşhaneli olarak Türkiye'nin neresine gidersek gidelim farklı bir milletiz. Bugün Trabzon'da nemden boğulan insanların nefes almak için kaçabilecekleri yer burası. Biz Gümüşhane olarak, tek vücut olarak, şehirle entegre olmuş olarak, aynı şemsiye altında bir bütün olarak, sivil toplumuyla, basınıyla, kamuyla, özel sektörüyle tek bir yumruk halinde biz şu an itibariyle gündemimiz Tersun Dağı tüneli olduğu için bunu konuşuyoruz. Bu yol ülke için stratejik bir yatırımdır. Trabzon limanını Tersun Dağı ve Gölova yoluyla İç Anadoluyla buluşturmamız lazım” dedi.

“Biz Gümüşhane merkezde salonun beşte birini dolduramadık. Şiran’da içeri girdiğimde oturacak yer yoktu”

Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü de Şiran sempozyumundan bir gün önce üniversitede Turizm Sempozyumu yaptıklarını, her yerden gelenler olduğunu fakat turizmin birinci paydaşlarının orada olmadığını, kurumsal anlamda kimse olmadığını, yerel yönetimlerden kimse olmadığını, salonun yüzde sekseninin yurt dışı öğrencileriyle dolduğunu belirterek “Şiran’da ise salondan içeri girdiğimde gurur duydum. Biz Gümüşhane merkezde salonun beşte birini dolduramadık. Şiran’da içeri girdiğimde oturacak yer yoktu” diyerek tebriklerini iletti.

“Gümüşhane'den abilik beklersek bu en büyük zaman kaybımız olacak”

Turizm sempozyumunda siyahi bir öğrencinin Gümüşhane turizmiyle ilgili soru sormasının çok hoşuna gittiğini ifade eden Köprülü, “Eğer burada bir abilik arayacaksak Gümüşhane’de çok zaman kaybı yaşarız. Çok acı bir tecrübe edindik bu işlerde. Hamilik yapacaksa ve öncülük yapacaksa zaman bize şunu gösterdi ki bunu Şiran yapacak. Çünkü Gümüşhane ile ilgili hangi konu söz konusuysa en büyük kamuoyunu oluşturan bugüne kadar hep Şiran oldu. Şiran gerek Gümüşhane merkezden gerekse İstanbul'dan Gümüşhane'nin kanayan yaralarına ilk parmak basan ve ciddi anlamda kamuoyu oluşturan oldu. Bu da bize gösterdi ki bizim bir meselemiz varsa lokomotifimiz Şiran olacak. Çünkü bizim kaybedecek zamanımız yok. Gümüşhane'den abilik beklersek bu en büyük zaman kaybımız olacak” dedi.

“Bizim gibi şehirlerin kaybedecek çok zamanı yok. Herkes yürürken bizim koşmamız lazım”

ŞİDEF Danışma Kurulu Başkanı Yüksel Hamzaoğlu’nun daha önceki bir toplantıda yeni Zigana tünelini büyük baraja benzeterek “Açıldığı zaman hazırsanız bereket gelecek, hazır değilseniz bizi boğacak” sözlerine atıfta bulunan Köprülü, “Görünen şu ki hazır olmadığımız için Gümüşhane’de var olan ufak tefek ekonomiyi de Trabzon'a kaydırmaya başladı. Tersine bir akış olunca bir boğulma oldu bizim için. Bunu açmamızın en önemli yollarından bir tanesi de Tersun Tüneli. Karadeniz’i Doğu Anadoluyla bir şekilde bağladık. Ama Karadeniz’in İç Anadolu’ya bağlantısı çok önemli. Bundan 10 yıl önce Trabzon'dan çıkıp 3 saat sonra Sivas'a gidilecek dediğiniz zaman kimse inanmazdı. Ama şu anda bu mümkün hale geldi. İç Anadolu'ya Trabzon limanından kalkan bir aracın 3-4 saatte ulaşabileceği bir hayaldi gerçek olabilir.  Teknoloji çok gelişti bu yolların bitirilmesi lazım. Yolun 118 kilometre kısalması inanılmaz bir ekonomi. Bu ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. Bizim gibi şehirlerin kaybedecek çok zamanı yok. Herkes yürürken bizim koşmamız lazım. Ama maalesef abilik yapması gereken Gümüşhane merkezde hâlâ bir hareket göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

Program hatıra fotoğrafı çekilmesi ve tüm basın mensuplarına teşekkür belgesi verilmesiyle son buldu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Taşbilek: Gümüşhane her daim kalbimde yaşayacaktırÖnceki Haber

Vali Taşbilek: Gümüşhane her daim kalbim...

Tur otobüsünde 58 litre bandrolsüz içkiSonraki Haber

Tur otobüsünde 58 litre bandrolsüz içki

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar