Gümüşhane

Kürtün Sempozyumu düzenlenecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kürtün Sempozyumu düzenlenecek
Abone ol
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinin tarihi, sosyal ve kültürel yönleriyle ele alınacağı Kürtün Sempozyumu 29 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Sempozyumda yayımlanacak bildiriler kitap haline çevrilerek gelecek nesillere aktarılacak.

Gümüşhane Valiliği, Milli Savunma Üniversitesi, Kürtün Kaymakamlığı, Kürtün Belediyesi ve Özkürtün Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilecek program Mahmut Oltan Sungurlu Kültür Merkezinde düzenlenecek.

29 Eylül Cuma günü saat 09.30'da başlayacak sempozyumun onur kurulu başkanı Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever olurken düzenleme kurulu başkanlığını da Kürtünlü hemşehrimiz Milli Savunma Üniversitesinden Prof.Dr. Osman Köse yapacak.

Açılış sunumu Prof. Dr. İlhan Şahin tarafından “Osmanlı İdarî Teşkilatında Kürtün ve Kürtün’e Bağlı Yer Adları Üzerine Bazı Tespitler” sunumuyla yapılacak sempozyumda Türkiye’nin çok sayıda üniversitesindeki akademisyenler tarafından Kürtün’ün eski çağ tarihi, Oğuz Fethinden öncesi, Osmanlı Türkleri tarafından fethi, Kürtün Çepni Beyleri, Kürtün’de sosyal hayat, Güvenç Abdal Ocaklı Çepniler, Yayla-Oba adları, maden ocakları, nüfus hareketleri, Kabaktepe taarruzu, kültür varlıkları, kaleler gibi çok sayıda konu hakkında sunum yapılacak.

Karadeniz’in Çanakkale’si olarak nitelendirilen Harşit Savunmasının yapıldığı bölgelerden birisi olan Kürtün ilçesinde yapılacak sempozyuma tüm vatandaşları davet eden Kürtün Belediye Başkanı Enver Şen, 28 bilim insanının katılacağı sempozyumda Kürtün coğrafyasıyla ilgili bilinmeyen çok sayıda konunun gün yüzüne çıkacağını söyledi.

Yöneticiler olarak Kürtün’ün yakın tarihini bildiklerini fakat eski çağlardaki Kürtün bölgesine dair bilgilerinin olmadığını ifade eden Şen, “Bu sempozyumla bilim adamlarının katkılarıyla eski çağlara kadar bu bölgeye miras kalan tarihimiz halkımızın bilgisine sunulacak. Kabaktepe şehitliğinden örümcek ormanlarına, Güvenç Abdalın temsili mezarının olduğu Güvende yaylasına kadar buraların tarihi, kültürel ve turizm açısından ele alınacak. Yerel yönetimler olarak tüm buraların tanıtımını yapıp insanlarımızı bölgeye çekip turizm ilgi alanıyla buluşturmak istiyoruz” dedi.

Sempozyumda iki gün boyunca bilimsel sunumlar yapılacağını ve Cumartesi öğleden sonra Örümcek Ormanları, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Kabaktepe Şehitliği, Güvenç Abdal’ın temsili mezarının olduğu Güvende Yaylasındaki mezarlığın ziyaret edileceğini kaydeden Şen, yine Cumartesi günü saat 17’den 23’e kadar yöresel sanatçılar eşliğinde kültür ve sanat festivalini yapacaklarını söyledi.

Başkan Şen, Kürtün ilçesinin gezilip görülmeye değer yerlerinin çok fazla olduğundan hareketle Belediye olarak “Kürtün’ü gezip görmek lazım” sloganını hayata geçirdiklerini belirterek ilk defa yapılacak çalıştayın kitap haline getirilerek gelecek nesillere aktarılacağını sözlerine ekledi.

Sempozyumun son günü de ilçeye bağlı Özkürtün Beldesinde bilim insanları eksi Kürtün yerleşkesinde incelemelerde bulunup Özkürtün Belediyesi tarafından yapılan Baraj Tatil Köyünde mini-çalıştay programı yapılacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MÜSİAD Gümüşhane Şubesi GİK toplantısına katıldıÖnceki Haber

MÜSİAD Gümüşhane Şubesi GİK toplantısına...

Yüzücülerimiz Gümüşhane'ye 6 kupayla döndüSonraki Haber

Yüzücülerimiz Gümüşhane'ye 6 kupayla dön...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar