Gümüşhane

Laf Çok İcraat Yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Laf Çok İcraat Yok
Abone ol
Kurtuluşu turizmde gören Gümüşhane’nin tek bir ev pansiyon işletmesi dahi yok.

“ Gümüşhane’yi bir üst lige çıkaracak olan turizmdir”, “ Turizm, Gümüşhane’nin kalkınma hamlesindeki öncelikleri arasındadır”, “Gümüşhane’yi kalkındırırsa turizm kalkındırır”, “Gümüşhane turizmde hak ettiği yerde değil.”

Gümüşhane’de siyasetin, bürokrasinin, STK’ların ve dahi basın organlarının sürekli olarak gündeme taşıdığı bu söylemler bir tarafa, il genelinde bakanlık denetimine tabi olan tekbir ev pansiyon işletmesinin olmayışı “Laf çok, icraat yok” yorumlarını beraberinde getiriyor.

Atanan her valinin, seçilen her siyasinin dilinden düşürmediği turizm sektörü rakamlarla değerlendirildiğinde, Gümüşhane içler acısı bir tabloyla karşı karşıya kalıyor. Gümüşhane’de resmi kayıtlara göre tek bir ev pansiyon işletmesi bulunmazken, şehrin doğal, tarihi ve kültürel değerlerine hakim, profesyonel tek bir rehberi de bulunmuyor. Yine, şehirde kayıtlı 2 adet turizm acentesi bulunmakla birlikte bu acentelerin tüm iyi niyetlerine karşın şehrin turizm potansiyeline değer katmaları beklenmiyor.

Elbette konaklama noktasında belli bir mesafe alınmıştır. Nisan 2023 rakamlarına göre işletme belgeli tesis sayısı 6, oda sayısı ise 267'dir. Yine basit konaklama işletme belgeli tesis sayısı 8, oda sayısı ise 129'dur. Lakin; eko turizm, doğa turizmi gibi turizm çeşitlerinin olmazsa olmazı konumundaki ev pansiyonculuğu noktasında bir adım dahi yol kat edilemediği gerçeği de ortadadır.

Öte yandan yıllar boyu beş yıldızlı bir otelin konaklama sorununu çözüme kavuşturacağı ve turizm potansiyelini harekete geçireceği hayali kurulan Gümüşhane’de RAMADA otelin farklı bir konseptte olduğu da görülmüştür. Bu konsept için yeterli organizasyonların yapılamayışı, bu tür büyük yatırımların beklenilen değeri görmemesine neden olmuştur. Örneğin, kentte uzun yıllardır kongre turizmine yönelik organizasyon yapılmaması,  büyük ölçekli turizm paydaşlarının geleceğe dair umutlarının önünde engel teşkil etmiştir. Milyonlar harcanarak yapılan otelin yerli ve yabancı turistleri ağırlaması beklenirken,  sadece kente gelen spor takımlarının konakladığı bir yer haline gelmiştir. Turizmi toptancı bir anlayışla ele almanın yanlışlığını test edildiği ortadadır. Yapılması gereken ise RAMADA gibi bir değeri ayakta tutacak kongre turizmi gibi organizasyonlara imza atarken, doğa turizmi, eko turizm gibi alanların tercihi olan ev pansiyonculuğunun canlandırılmasıdır. 

Bilinmelidir ki Gümüşhane bölgenin en fazla yaylası olan ilidir. Bunun yanı sıra tarihi yapıları, doğal güzellikleri ile eşsiz özelliklere sahiptir. Üstelik Gümüşhane, tanınma ve tanıtılma noktasında belli bir seviyeye gelmiştir. Lakin kente gelen turistler ile aynı frekansın yakalanamaması turizm alanında beklenilen seviyeye gelinmesini engelliyor. Haliyle Gümüşhane’de turizm hep yarım kalıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP Parti Meclisine Gümüşhaneli 3 İsimÖnceki Haber

CHP Parti Meclisine Gümüşhaneli 3 İsim

Öğrencilerin 100.yıl hediyesi dron olduSonraki Haber

Öğrencilerin 100.yıl hediyesi dron oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar