Gümüşhane

TBB Başkanı Sağkan: İsrail çok ağır insanlık suçu işliyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBB Başkanı Sağkan: İsrail çok ağır insanlık suçu işliyor!
Abone ol
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan bir dizi ziyarette bulunmak için Gümüşhane’ye geldi. Burada Anayasa tartışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Sağkan, “Türkiye Barolar Birliği olarak bizim önceliğimiz Anayasa’nın ilk 3 maddesi ve değiştirilemeyeceği ifade edilen 4. Maddesi. Bu maddelerin tartışılacağı hiçbir toplantıda bizler olamayız” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı seçilmesinin ardından memleketi Gümüşhane’yi ikinci kez ziyaret eden TBB Başkanı Erinç Sağkan beraberinde Gümüşhane Baro Başkanı Av. Metin Aslan ve baro yönetiminde bulunan avukatlarla ilk olarak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü ve basın mensuplarıyla tarihi Balyemez Konağında bir araya geldi. 

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBB Başkanı Sağkan daha sonra gündemde yer alan Anayasa ve af konularıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının da uluslararası hukuku ihlal ettiğini ifade eden TBB Başkanı Sağkan Gazze’de yaşanan insanlık dramının bir an önce sona ermesi gerektiğini söyledi. 

“Tüm bileşenlerin katılımıyla yapılacak Anayasa çalışmasının her daim içerisinde oluruz”

Yeni Anayasa çalışmalarının, bütün bileşenlerin bir uzlaşı zemininde bir araya getirilerek yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Öncelikle bir Anayasa tartışmasının içerisindeyiz biz hep şunu ifade ettik Anayasa bir toplumsal uzlaşı metnidir ve en temel yasamızdır. Bütün kanunlarımız bu anayasaya uygun olarak düzenlenir ve çıkartılır. Bu anlamda geniş bir uzlaşı zemininin oluşturulması ve bu uzlaşı zemininde bütün bileşenlerin başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere sivil toplumun, basının, üniversitenin, kamu kurumu niteliğindeki mesleki örgütlerinin, baroların görüşlerinin alınması gerekiyor. Anayasa değişikliği ihtiyacının sebeplerinin ortaya koyularak tüm kamuoyu ile paylaşıldığı ve buna ilişkin çalışmaların yapılarak toplumun en geniş kapsamlı katılımıyla ortaya koyulması ile gerçekleştirilmesinin zaruret olduğuna inananlardanım. Bu sebeple öncelikle siyaset kurumunun Anayasa tartışmasını yürütürken bileşenlerden uzak değil, onlardan uzakta hazırlanan bir taslağın meclis gündemine alınması yöntemiyle değil aksine bütün bileşenleri bir masanın etrafına toplaması, iktidar muhalefet ayrımı gözetmeksizin bu masada yer almasıyla mümkün olabilir. Bu yöntemle yürütebilecek bir çalışmanın her daim içerisinde olacağını ifade etmek istiyorum. Türkiye Barolar Birliği olarak bizim önceliğimiz Anayasa’nın ilk 3 maddesi ve değiştirilemeyeceği ifade edilen 4. Maddesi. Bu maddelerin tartışılacağı hiçbir toplantıda bizler olamayız. Çünkü ilk 3 madde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini ifade eder, Cumhuriyet’in temelidir ilk 3 madde. Bu konuda da siyaset kurumunun yürütülecek olan Anayasa çalışmasının ilk 3 maddesi ile herhangi bir şekilde ilgisi bulunmadığı konusunda kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapma borcu olduğu inancındayım” dedi. 

“100’üncü yıl ve cezaevlerinin doluluğu af tartışması için yeterli değil”

Af tartışmalarının toplumdan uzak yürütülmesini yanlış bulduğunu söyleyen TBB Başkanı Sağkan, “Genel af veya özel af tartışmalarını toplumdan uzak bir şekilde siyasi popülizmle yürütülmesini son derece yanlış buluyorum. Çünkü bu ülkenin yurttaşları her şeyden önce adalet karşısında kendilerini eşit hissetmek istiyorlar, hukuka olan güvenin de son derece azaldığı hepimizin maalesef bildiği bir gerçek. Bundan en büyük paylardan birisi de infaz adı verilen, infaz düzenlemesi adı altında yapılan yasa değişiklikleri ile birlikte maalesef bir cezasızlık politikasına dönüşen Türkiye’deki ceza adalet sistemi politikası yatmakta. Bu konuda ancak ve ancak toplumsal barışa hizmet edeceği ortaya koyulmak şartıyla, ceza adalet sistemindeki yanlışlıkların ciddi anlamda mağduriyete sebebiyet verdiğinin kabul edilmesi ve ortaya koyulması kaydı ile yine büyük bir uzlaşı zemini aranarak bir af tartışması yürütülebilir. Ben bunun dışında 100’üncü yıl yada cezaevlerinin doluluğu gibi sebeplerin bir af tartışması için ne yeterli ne de gerekli olduğuna inananlardanım” diye konuştu. 

“İsrail çok ağır hak ihlallerine sebebiyet verdi”

Gazze’de çok ağır insanlık suçu işlendiğini söyleyen TBB Başkanı Sağkan, “İsrail’in bu süreçte çok ağır hak ihlallerine sebebiyet verdiğini biliyoruz. Batı’nın bazı cılız barış çabalarının dışında maalesef ki bugüne kadar Filistin’de yaşanan drama tüm dünya gözlerini kapattı, bunu kabul etmek ve her yerde de ifade etmek zorundayız. Ancak bugün gördüğümüz Gazze’nin çok ağır bir saldırı altında, elektriğinin ve suyunun kesildiği ve çok ciddi sivil katliamların yaşandığı bir ağır insanlık suçunun işlendiği bir durumdan bahsediyoruz. Ancak şunu da ifade etmek gerekir ki Hamas’ın da aynı şekilde İsrail’de sivillere yönelik yaptığı saldırı da bir insanlık suçu teşkil etmektedir. Bizler haksızlık kimden gelirse gelsin, kime dönük olursa olsun insan hakları temelinde, insan haklarını savunmak ve korumakla görevli kurumlarız. Bu anlamda şu anda Gazze’de yaşanan bu insanlık dramına tüm uluslararası kamuoyunun, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyanın bir an önce el atarak Filistin ve İsrail arasında bir anlaşma, uzlaşma zemini sağlamak borcu olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

“Burası benim kendimi Ankara’dan daha rahat ve güvende hissettiğim bir yer”

Göreve geleli 22 ay olduğunu ve kendi memleketi olan Gümüşhane’ye ikinci ziyaretinin olduğunu hatırlatan Sağkan, “Burası benim kendimi Ankara’dan daha rahat ve güvende hissettiğim bir yer. Bundan dolayı da çok mutluyum. Bu defa Bayburt- Gümüşhane ve Trabzon programı yaptık. Her üç Karadeniz ilimizde de Türkiye’deki hukuk sistemini baroların ve avukatların meslek sorunlarını ve bunlara ilişkin çözüm önerilerimizi konuştuk. Yine 40. ve 50. yıllarına ulaşan meslektaşlarımıza onur plaketlerini takdim ettik. 22 aylık süreç açısından şunları ifade edebilirim ki Türkiye Barolar Birliği olması gereken çizgide. Türkiye’de hak ve özgürlüklerin güvencesi olan ve de doğru bildiklerini söylemekten geri durmayan olması gereken yerde duruyor. 
Çok ağır meslek sorunlarımız var bizim. 180 bin avukat artık diplomalı işsiz hukukçu ordusuna dönüştü bu durum. Asgari ücretle dahi iş bulamayan binlerce avukattan bahsediyorum. Şiddete uğrayan maalesef öldürülen mesleğinin itibarı için artık savaşmak zorunda kalan bir meslek grubuna dönüştük. Bunlara ilişkin ne gibi önlemler alabileceğimizi bu 22 aylık süreçte ilgili kurumlarla, bakanlıklarla, cumhurbaşkanlığı hukuk politikalarıyla ve TBMM ile görüşerek hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Hedefim kendi dönemimde Gümüşhane’de bu hizmet binasını bitirip ilimize, baromuza ve de meslektaşlarımıza kazandırmak”

TBB’nin pul kaynaklı bir geliri olduğunu ve bu geliri barolar arasında eşit bir şekilde paylaştırıldığını ifade eden Sağkan, “Bu anlamda birçok ilimiz daha önceki birlik yönetimleri tarafından hizmet binalarına kavuşturuldular. Bizim de kendi sürecimizdeki en temel hedefimiz, dezavantajlı olduğunu düşündüğümüz bazı illerdeki meslektaşlarımızın ve oradaki yurttaşlarımızın kullanımı için bu binaları hayata geçirmek. Tabii Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik nasıl ev iş yerlerimizi vurduysa aynı şekilde TBB’nin gelirlerini de ciddi anlamda etkiliyor. Giderlerin çok fazla arttığı bir ortamda gelirler çok fazla azaldı ve maalesef ki paramızın değerinin hızla kaybolduğu bir sürecin içerisine girdik seçildiğimiz dönemden bugüne kadar. Buna bir de 6 Şubat depremlerinde deprem bölgesindeki yaklaşık 9 binin üzerindeki meslektaşımızın evinin ya da bürosunun yıkılmasının neticesinde TBB kaynaklarının tamamını deprem bölgesine aktarmak durumunda kaldık. Gümüşhane gibi harekete geçme konusundan daha önce görüşmelerimizi yaptığımız iller için bu süreci bir süre için ötelemek durumunda kaldık. Ziyaretimizin sebeplerinden biri de hizmet binasına ilişkin biraz daha konuyu somutlaştırabilmek. Benim hedefim de kendi dönemimde Gümüşhane’de bu hizmet binasını bitirip ilimize, baromuza ve de meslektaşlarımıza kazandırmak. Belirlediğimiz birkaç alternatif fikrimiz var elimizde ve bugün onlara ilişkin bazı çalışmalar yürüteceğiz. Kısa vade içerisinde öncelikle satın alma suretiyle arsanın baromuza kazandırılması ve devamında da binanın inşaat sürecinin başlatılması hedeflerimiz arasında bulunuyor” diye konuştu.

Sağkan, basın toplantısının ardından Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever’i, Cumhuriyet Başsavcısı Tuğba Ersöz Ünver’i, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Bayrak’ı makamlarında ziyaret etti. Adliye Baro Odasında meslektaşlarıyla buluşarak ruhsat törenine katıldı.

Akşam yemeğinde Gümüşhane Barosu avukatlarıyla buluşacak olan Sağkan, geceyi Gümüşhane’de geçirdikten sonra yarın babaocağı Şiran ilçesine gidecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TBB Başkanı Sağkan, Gümüşhane'deÖnceki Haber

TBB Başkanı Sağkan, Gümüşhane'de

Kelkit’te TKDK bilgilendirme toplantısı yapıldıSonraki Haber

Kelkit’te TKDK bilgilendirme toplantısı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar