Gümüşhane
Niyazi Karabulut

Niyazi Karabulut

Mail: info@haber29.com

Bir Festival Daha Geçti

Önceden kültür turizminin önemli bir faaliyeti olarak ele alınan festivaller, günümüzde ekonomik hedeflere matuf olması nedeniyle, ayrı bir turizm çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Festivaller doğru yönetildiğinde ve pazarladığında, yörenin ekonomik kalkınmasına, yöresel ürünlerin tanıtımına, yörenin turistik açıdan tanıtımına ve pazarlanmasına katkı sağlamaktadır.

Kültür turizmi potansiyeli açısından Türkiye, son derece zengin değerlere sahiptir. Şehrimiz özelinde söyleyecek olursak bizim coğrafyamız oldukça fazla kültürel değere sahip. Ancak festivallerin istenilen amaca ulaşamadığını düşünenlerdenim. Genel olarak deniz, güneş ve kum üçlüsüne ağırlık verilmesinden şehrimizde yapılan festivallere katılım sınırlı sayıdadır. Diğer bir ifadeyle bu turizm çeşidinin tatil turizminin gölgesinde kaldığı söylenebilir. Festival sebebiyle şehrimize gelen insanların büyük bir kısmı Gümüşhaneli olup festivali yaz tatili arasında bir etkinlik olarak görmekte.

Ürünler ve hizmetler markalanabilir. Şehirlerin de hizmetler ve kurumlar gibi imajı vardır. Bu nedenle şehir adına güçlü marka oluşturmak söz konusudur. Mekân markası oluşturmanın en kestirme yolu o mekânın çekiciliğinin arttırılmasıdır. Bunun için de kent pazarlaması, kentin tanıtılması, yeniden sunumu, yeni bir imaj ve pazarlama oluşturarak kaynaklarını cazip hale getirmek en önemli faaliyetler arasında zikredilebilir. Buna göre, yeni imaj oluşturmak, farklı kaynakları korumak ve cazip hale getirmekle mümkündür.

Festivallerin her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelmesi, kent üzerindeki ulusal ilgiyi gittikçe arttıracaktır. Festivallerin gelenekselleşmesi ve bölge halkı tarafından kabul görmesi en zor aşamadır. Festivalin 26. sının düzenlenmiş olması ve halkın bu geleneği kabullenmiş olması oldukça önemlidir. Gümüşhane’de bu konu aşılmıştır diye düşünüyorum. 26.sı düzenlendiğine göre bu konuda epeyce bir yol katedilmiş demektir.

Festivallerin hazırlanması, ciddi bir strateji kullanımını da zorunlu kılmaktadır.  Festivallerin düzenlendikleri yöreye, maksimum katkıları sağlayabilmesi için doğru tema seçimi, güncel ve iyi bir içerik,  paydaşların artırılması ve katılımı gibi konularda stratejik adımlar atılmalıdır.  Festivallerin çekiciliğini artırmak içini çevredeki diğer festivaller ve içerikleri incelenmeli farklı neler yapılabilir üzerinde düşünülmeli,  en doğru kararlar alınmaya çalışılmalıdır. Burada bir iki öneriyi hemen söyleyebilirim. Onbinlerin dönüşünde kullanılan güzergâhın Gümüşhane bölümündeki rotalarda yürüyüş(treking) etkinliği düşünülebilir. Ayrıca Gümüşhane coğrafyasının tarihi ve kültürel mekânlarına foto safari düzenlenip yarışma haline getirilebilir. Görselliğin etkili olduğu dijital dünyada bu çok etkili olabilir.

Bu bağlamda, önemli olan konu bu festivalin verimliliğini arttırabilmektir. Festival programının önceden hazırlanması, görsel ve yazılı basın aracılığıyla duyurulması oldukça önemlidir. Festival ile ilgili konularda konferanslar ve paneller düzenlenmesi de festivalin çekici olmasını, ulusal basının ilgi odağı haline gelmesini sağlayabilir.

Gümüşhane Üniversitesinde festivallerle ilgili akademik bir çalışma yapılmalıdır. Festival değişik boyutlarıyla ele alınmalıdır, diye düşünüyorum. Festivalin şehre olan ekonomik katkısı, bu güne kadar yapılan festivallerin artılarıyla eksileriyle incelenmesi gelecek festivaller için yol haritamızı çizebilir. Yoksa yöresel tabirle, masraf yapılıyor, misafir ağırlanmıyor gibi bir durum söz konusu olabilir.

Şehrimiz adına daha etkin ve verimli festivallerde buluşmak dileğiyle…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar