Gümüşhane
Av.Hasan Tok

Av.Hasan Tok

Mail: lawyerhasan29@gmail.com

Çanakkale Ruhu

Çanakkale Ruhu

6 Şubat 04.17 ve 13.20’de meydana gelen depremden nasıl bir sonuç çıkardık veya çıkarmalıyız, hiç düşündük mü? 

Başta ev sahipleri olarak ev yaptırırken malzemenin kalitesine ve metre kareye düşen demiri ve betonu tam kullandık mı?  

Kan emici inşaat müteahhitleri, daha ucuza mal edip daha fazlaya satmak, servetinize servet katmak için nelerden çaldınız? 

Derhal yönetmelik değiştirilmeli. Binayı yapan müteahhit  daireyi  veya binayı sattıktan en az on beş yıl iğneden ipliğe sorumlu olmalıdır. 

Ben sattım daha bir şeyine karışmam diyememeli. 

Deprem yönetmeliği kalbur gibi delik deşik olmamalı.  

Yapı denetimi yeniden gözden geçirilmeli. 

Binayı yerinde denetlemeli bir başkasına güvenerek sadece imza atmamalı. 

Binalar yapılırken zemin etütlerinin doğru yapılıp yapılmadığını mahalli idareler yerinde kontrol etmeli ve sorumlu olmalıdırlar. 

Unutmayalım ki evlerdeki fayans ,kapı ,pencere  insanları öldürmez ama yapının temeli,iskeleti,kolonu,kirişi,tavanı  sağlam değilse onlarca insanı öldürür.  

&6&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

DEPREM sırasında nasıl davranmamız gerektiği tekrar tekrar uygulamalı yaptırılmalıdır. 

Ayrıca deprem bölgesinde yaşadığımız için depremle yaşamayı öğrenmeliyiz artık. 

&6&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Peki depremden sonra ne yapmalıyız. 

Telefonları çok meşgul etmemeliyiz. Sakin olmalıyız. İlk şoku atlattıktan sonra ne yapmamız gerekiyorsa onları uygulamalıyız. 

Ailece nerede buluşmamız gerekiyorsa oraya gitmeliyiz. 

Eğer göçük altında kalmışsak sakinliğimizi korumaya çalışmalıyız. Enerjimizi çabuk bitirmemeliyiz. Artçı depremlerin olabileceğini düşünerek çok dikkatli olmalıyız. Sesimizi yardım severlere duyurmak için ses çıkarmak, duvara vurmak telefondan konum atmak gibi işlemleri yapmalıyız. 

&6&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Bu son deprem bize milli birlik ve beraberliğin önemini ,bir kere daha, kanıtladı. Başta kardeş ülkeler başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinden yardıma koşmaları takdire şayandır. 

Hele Türk milletinin ilk günden itibaren kardeşlerinin yardımına kara  soğuğa aldırış etmeden binlerce tır yardım götürmelerine ne demeli. Tek kelimeyle Çanakkale ruhu hala içimizde yaşıyor demek ki. 

Bazen  birbirimize hır gür çıkarmamıza gavurlar aldanmasın. Zorda kaldım mı biz kardeş olduğumuzu anında hatırlarız. Bütün sivil toplum örgütleriyle biz biriz. Biz kocaman bir ülkeyiz o da TÜRKİYE. 

Tabi içimizde ne kadar çok  Çanakkale ruhunu taşıyan vatanseverimiz olduğu kadar kan emici çürük yumurtalarda var elbette. 

Yüz liralık battaniyeye üç yüz , dört yüz isteyenler gibi. 

Acil ihtiyaç listelerini öğrenip hemen zammı yapıştıran insan müsveddelerini o enkazın altına sokup iki saat bekleteceksin belki o zaman aklı başına gelir. 

&6&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Bundan sonraki depremlere nasıl hazırlanacaksak hemen başlamalıyız. Başta devletimizin alacağı radikal kararlar ne ise almalıdır. Deprem yönetmeliğindeki eksikler giderilmeli ve güncellenmelidir. 

Depremde vefat eden kardeşlerimize ALLAH rahmet etsin. Yaralılara da Allah şifa versin inşallah. Binlerce lira vererek aldığımız evlerimizin malzemesinden çalıp depremden sonrada aynı ateşin etrafında ısınan müteahhitleri de Allah’ım bildiği gibi yapsın.  

ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN İNŞALLAH. 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar