Gümüşhane
Niyazi Karabulut

Niyazi Karabulut

Mail: info@haber29.com

Hayat Bana Böyle Öğretti

Bu günkü yazımda okuduğum bir kitaptan altını çizdiğim cümleleri paylaşmak istiyorum. Kitabın ismi: Hakeza Allemetni’l-Hayat (Hayat bana böyle öğretti) Yazarı Dr. Mustafa Sıbai. Yazar hayat tecrübelerini kısa cümleler halinde aktarmış. Vecizelerden oluşan güzel bir kitap. Sözü fazla uzatmadan kitaba göz atalım…

·      Bu medeniyetin kötülüklerinden biri de aldatmacaya zekâ, yozlaşmaya özgürlük, ahlaksızlığa ilim ve sömürüye yardım demesidir.

·      İnsana sert davrandığı halde hayvana merhamet eden insan, hayvana merhamet etmekte münafıktır ve gerçekte hayvandan da beterdir.

·      İnsanlık, bilim ve uzay araştırmalarındaki ilerlemeye rağmen, çeşitli çağlarda bugün olduğu kadar yoğun bir yanılsama ve mit yığını altında yaşamadı.

·      İlim sahibini çöküşten alıkoyamıyorsa, köylünün cehaleti âlimin ilimden daha hayırlıdır.

·      Bilim bilinmeyeni bilmek değil, bildiğinden faydalanmaktır.

·      Kanaat ve tamah, zenginlik ve yoksulluğu belirler, belki de fakir senden daha zengin ve belki de zengin senden daha fakirdir.

·      Hayattaki en büyük başarı: kendi arzularınla ​​eşinin arzularını uzlaştırmayı başarmaktır.

·      Cesaret, güvendeyken doğruyu söylemek değil, doğruyu başınız üzerinde ağırlığını hissederek söylemektir!

·      Varlığa iyimser bakarsan, onun tüm zerrelerinde güzelliklerin, hatta çirkinliklerin ortak olduğunu görecek ve onda güzellik bulacaksın.

·      Talih zavallılara hizmet edebilir ama onları mutlu edemez ve koşullar zalimlerin lehine olabilir ama onları ölümsüz kılmaz.

·      Nefsine yenik düşen kimseye, aklının bir kısmı kendisine dönene kadar vaaz verme.

·      Din içgüdüleri silmez ama ehlileştirir ve eğitim karakteri değiştirmez ama disipline eder.

·      İktidarda olduğu zaman kinciden, hüküm verdiğinde cahilden, hakem olduğunda kötüden, ümitsizliğe düştüğünde aç olandan ve dinleyicisi çoksa zahit (yani zühd taklidi yapan) vaizden sakının.

·      Allah malı cennete giriş bileti olması için yarattı, fakat insanın açgözlülüğü onu cehenneme giriş bileti yaptı...

·      Kalem tutan herkes yazar değildir, sayfaları karalayan herkes yazar değildir, ifadesi belirsiz olan herkes filozof değildir, meseleleri anlatan herkes âlim değildir, dudaklarıyla mırıldanan herkes zikredici değildir. Hayatında sade yaşayan herkes zühd sahibi değildir, her ata binen şövalye değildir. Her sarık takan şeyh değildir, bıyıklarını büken herkes delikanlı değildir, başını eğen herkes alçakgönüllülükle değildir, dişlerini gösteren herkes mutlu değildir.

·      Hüsnü zan edip pişman olmak, sui zan edip pişman olmaktan iyidir!

·      Ey cimri! Sağlığına bakmanın maliyeti, hastalığını tedavi etmenin maliyetinden daha azdır.

·      Hiçbir koşulda bir aptalla arkadaş olma, çünkü onunla aptal olamazsın ve o seninle akıl yürütemez; birincisi senin için kötü, ikincisi onun doğasına aykırı.

·      Beş yerde ahlâkınızı koruyun: ibadet yerlerinde, ilim meclislerinde, büyük kimselerle görüşürken, ileri gelenlerle sohbet ederken ve yabancılarla muhatap olurken.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar