Gümüşhane

Dünya’da Bir İlk!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünya’da Bir İlk!
Abone ol
Vinca Soneri Endemik Bitkisi Üzerinde Yapılan Bilimsel Çalışmayla Yeni Bir Madde Elde Edildi

Vinca Soneri Endemik Bitkisi Üzerinde Yapılan Bilimsel Çalışmayla Yeni Bir Madde Elde Edildi

Gümüşhane’de serbest eczacılık yapan Uzm. Ecz. Mustafa Servet Daltaban, yaptığı bilimsel tez çalışması ile Türkiye’de endemik olan bir bitki türünden ilk defa yeni bir madde elde ettirdi.  Ecz. Mustafa Servet Daltaban,

 

“Ülkemizin endemik türlerinden biri olan Vinca Soneri bitkisinin fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi amacıyla bilimsel bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışma ile bilim dünyası için yeni olan bu tür de, daha önce tespiti yapılmamış moleküllere ulaşıldı. Üç çeşit flavon türevi ilk defa bu çalışma ile gün yüzüne çıkarıldı” dedi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Bilimler Anabilim Dalı Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Akşit ile Ecz. Mustafa Servet Daltaban,  endemik bir bitki türü olan Cezayir menekşesi adı ile tanınan Vinca Soneri’yi inceledi.  Dr. Öğr. Üyesi Akşit ile Ecz. Daltaban’ın Vinca soneri adlı endemik bitki üzerinden yapılan bilimsel incelemelerde daha önce tespit edilmemiş moleküllere ulaşıldı.  Vinca soneri bitkisinin fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi amacıyla yapılan bilimsel çalışmayla yeni bir madde elde edildi.

 

CEZAYİR MENEKŞESİ ADI İLE TANINAN VİNCA SONERİ İNCELENDİ

Yapılan çalışmayla ilgili konuşan, Ecz. Mustafa Servet Daltaban,

 

“Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Danışman Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Akşit ile ülkemizde endemik olan ve bölgemizde özellikle Kelkit Havzası ve Erzincan’da görülen, Cezayir menekşesi adı ile tanınan bitki türlerinden Vinca soneri bitkisinin, Fitokimyasal İçeriği ve Antioksidant aktivitesinin tespiti amacıyla bu çalışmayı yaptık.  Bitkinin toprak üstü kısımlarının metanol ekstraktı, değişik kromatografik ayırma işlemlerine tabi tutularak bitkinin sekonder metabolit profili ortaya konulmaya çalışıldı. Bitkiden saflaştırılan sekonder metabolitlerin kimyasal yapıları spektroskopik yöntemlerle belirlendi. İzole edilen ve yapıları aydınlatılan bileşenlerin antioksidan kapasiteleri değerlendirildi” ifadelerini kullandı.

‘LİTERATÜRE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAMIŞTIR’

Daltaban,

“Bitki içerisinde üç flavon türevi; rutin-7-O-glukozit, rutin-7-O-ramnozit, kaemferol-3-O-rutinozit-7-O-ramnozit, bir benzoik asit türevi, 2-hidroksi-3-O-glukozil-benzoik asit ve bir iridoid glikoziti, loganik asit izole edilmiştir. (2-hidroksi-3-O-glukozil benzoik asit) ve (Rutin-7-O-ramnozit) Bileşiğin Vinca türlerinde bulunduğu, ilk defa bu çalışmada rapor edilmiştir. Rutin-7-O-ramnozit’in tek olarak, antioksidan ve nöroprotektif aktivitesinin olduğu daha önceki çalışmalarda belirlenmişti. Bulgular bitki örneğinin kimyasal içeriği hakkında literatüre önemli katkı sağlamıştır’’  dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cezalar Can YakıyorÖnceki Haber

Cezalar Can Yakıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanından Zigana Tüneli AçıklamasıSonraki Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanından Zigana T...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar