Gümüşhane

Gümüşhane Nasıl İl Oldu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhane Nasıl İl Oldu?
Abone ol
Gümüşhane’nin il oluşu ile ilgili olarak Yazar ve Siyaset Bilimci Mustafa Çalık Hocamızın dost meclislerinde yaptığı anlatım;

Türkiye’nin en önemli yazar ve siyaset bilimcilerinden biri olan ve geçtiğimiz aylarda vefat eden Mustafa Çalık nüktedan kişiliği ile dikkat çeken bir isimdi. Kendi dünya görüşü çerçevesinde tarihi olaylara alışagelmişin dışında farklı bir açıdan yaklaşan Çalık, birçok kez resmi tarihin dışında fikirleri ile gündeme gelirdi. Gümüşhane’nin nasıl il olduğuna yönelik dost meclislerinde anlattıkları da bu resmi tarihin dışında adeta bir hikâye şeklindeydi.

Gümüşhane’nin il oluşu ile ilgili olarak Mustafa Çalık’ın birkaç farklı kişiden teyit edilmiş anlatımı ise şu şekildedir.

“Ankara Hükümeti Bayburt’un il yapılmasına karar verir. Bu sebeple de bir vali, ilin kuruluşu için Bayburt’a gönderilir. Vali Gümüşhane’ye geldiğinde, şehrin ileri gelenlerinden olan Ali Bey valiyi karşılar ve konağına götürür. Valiyi konakta ağırlayan Ali Bey Ankara’ya, dönemin Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç’a telgraf çeker. Telgrafta Ali Bey, “Ben Valiye Gümüşhane’de el koydum. Siz gerisini halledin, yazıyı gönderin” der.

Telgrafı alan Hasan Fehmi Ataç ne yapacağını düşünürken o sırada İsmet İnönü odasına girer. Hasan Fehmi Ataç, İnönü’ye dönerek: “Paşam, Ali Bey Gümüşhane’de Bayburt için gönderdiğimiz Vali beyi konağında tutuyor. Bana da Gümüşhane’nin il olarak açıklandığı belgeleri hazırlayıp göndermem için haber yolladı. Ben şimdi ne yapacağım. Sarı Paşa(Gazi Mustafa Kemal Atatürk)’ya ben bunu nasıl anlatacağım” der. İsmet Paşa, “Sen merak etme. Bir ortamını bulup, keyifli bir anında paşaya ben durumu anlatırım” diyerek vazifeyi üstlenir.

Aradan birkaç gün geçer. İsmet Paşa ve Hasan Fehmi Ataç Atatürk’ü yemek masasında, keyfinin yerinde olduğu bir zamanda ziyaret ederler. İsmet Paşa Atatürk’e, “Paşam, Bayburt’a gönderdiğimiz valiyi Ali Bey Gümüşhane’de alıkoymuş. İl olarak Bayburt’un değil Gümüşhane’nin yapılması için telgraf çekmiş. Bu yazı gelmedikçe de valiyi bırakmayacakmış” diye olup biteni anlatır. Atatürk, biraz düşünür, elini kaldırır ve Gümüşhane’nin il olmasına sebep olan şu sözleri söyler:

“Bir il için bizim Ali’yi mi kıracağız. Tamam, il Gümüşhane olsun.”


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nakliyeci Esnafı, Gümüşhane ve Trabzon’da Yapılan Seyyar Kantar Uygulamalarından MemnunÖnceki Haber

Nakliyeci Esnafı, Gümüşhane ve Trabzon’d...

Milletvekili Köse’den TBMM Genel Kurulunda kurtuluş konuşmasıSonraki Haber

Milletvekili Köse’den TBMM Genel Kurulun...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar