Gümüşhane

Zigana'da “Dünya Yıldızı” Tespit Edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zigana'da “Dünya Yıldızı” Tespit Edildi
Abone ol
Biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’nin önde gelen coğrafyalarından biri olan Gümüşhane’de, “Pembe yer yıldızı” olarak da bilinen “Dünya yıldızı” mantar türü tespit edildi.

Biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’nin önde gelen coğrafyalarından biri olan Gümüşhane’de, “Pembe yer yıldızı” olarak da bilinen “ Dünya yıldızı” mantar türü tespit edildi.

Gümüşhane’nin Torul İlçesi Zigana Köyü sınırları içerisinde fotoğraflanan “Dünya yıldızı” mantar türü, oval meyve gövdesi ve yıldız biçimindeki dış katmanı ile görenleri kendisine hayran bıraktı. Cep telefonları ile kayda alınan mantar çeşidinin dünya genelinde 50’ye yakın türü olduğu öğrenildi.

İhtiyaç odunu etmek amacıyla çam ve ladin ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu ormanlık alanda tespit edilen 3 örnekten ikisi bu noktada bulundu. Bölgede ilk defa bu tür bir mantarla karşılaştıklarını ifade eden köylüler, pinpon topu büyüklüğünde ki mantarın toprakla olan bağlantıyı 6 veya 7 köşeli, yıldız görünümlü katmanla sağladığını kaydetti.

Konu ile ilgili Gümüşkoza tarafından yapılan araştırmada Dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak bulunan “Dünya yıldızı” mantarının higroskopik dünya yıldızı, barometre dünya yıldızı veya sahte dünya yıldızı olarak da bilindiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; Bilimsel adı Astraeus hygrometricus olan tür, Diplocystaceae familyasındaki bir mantar türüdür. Genç örnekler açılmadığında bir kurt topunu andırırken olgunlaştığında mantar, meyve gövdesi dokusunun dış katmanının yıldız benzeri bir şekilde açılması ile karakteristik dünya yıldızı şeklini sergiler.

Alman Mikoloji Derneği tarafından 2005 yılında yılın mantarı seçilen “Dünya Yıldızı”, tipik olarak gelişimlerine kısmen alt tabakaya gömülü olarak başlar ve kabaca küresel meyve gövdelerine sahiptir. Pürüzsüz beyazımsı bir tabaka meyve gövdesini kaplarken, meyve gövdesi olgunlaştıkça, tabaka yırtılır ve dış doku tabakası yıldız şeklinde bir desenle açılır. Işınlar ortamdaki nem seviyesine göre açılıp kapanır. Yüksek nemde açılan ışınlar hava kuruduğunda ise kapanır.

Geleneksel Çin tıbbında kullanım alanı bulunan mantar ile ilgili ilginç bir diğer bilgi ise Kuzey Amerika'da yaşayan yerel bir kabilenin bu mantarları "düşmüş yıldızlar" olarak adlandırması ve onların doğaüstü olaylar sırasında dünyaya düşen yıldızlar olduğunu düşünmesidir.


  • 0
    SEVDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 5
    KIZGIN
Bıçaklayıp Kaçan Şahıs YakalandıÖnceki Haber

Bıçaklayıp Kaçan Şahıs Yakalandı

Fizibilite Çalışması BaşladıSonraki Haber

Fizibilite Çalışması Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar